Na konferenciji za novinare, suradnike i partnere, organiziranoj 16. veljače u Hotelu Esplanade u Zagrebu, tvrtka Swiss Space Systems (S3) službeno je potvrdila osnivanje podružnice u Hrvatskoj i time najavila plan za izgradnju svemirskog centra na našem tlu.

Swiss Space Systems Hrvatska imat će značajnu ulogu u poslovanju S3 Holdinga na globalnoj razini, s naglaskom na izgradnji suborbitalnih letjelica za isporuku satelita u Zemljinu orbitu te razvoju usluge komercijalnih svemirskih lansiranja.

S3 dovodi Svemirski centar u hrvatsku

Hrvatskoj je namijenjena značajna uloga u razvoju gornje komponente sustava za isporuku satelita, započetog u Payerneu, švicarskom sjedištu tvrtke S3 u suradnji s ruskim partnerom za pogonske sustave, tvrtkom RKK Energia.

Svemirski centar u Hrvatskoj

Tvrtka S3 Hrvatska, kao i njeni hrvatski partneri, bit će uključena u aktivnosti koje se odnose na razvoj i proizvodnju gornje komponente sustava za isporuku satelita, koja predstavlja jedini segment S3 lansirnog sustava kojeg nije moguće višekratno koristiti jer nakon isporuke satelita izgara u atmosferi.

Proizvodnja i montaža gornje komponente sustava za isporuku satelita mogla bi biti sastavni dio djelatnosti svemirske luke u Hrvatskoj, što podrazumijeva i značajan broj radnih mjesta za visoko kvalificirane stručnjake. Za integraciju i testiranje gornje komponente te obradu njezina tereta prije lansiranja S3 će se oslanjati na svoje španjolske partnere.

“Svim državama koje su pristupile Europskoj Svemirskoj Agenciji cilj je osnažiti i razvijati sektor svemirskih djelatnosti, a ovom prigodom pozivam nadležne institucije da poduzmu odgovarajuće korake za pristupanje Hrvatske toj agenciji. Swiss Space Systems Hrvatska djelovat će kao katalizator koji će Hrvatsku voditi prema tom cilju, a naš centar za svemirska istraživanja generirat će značajnu stratešku vrijednost naše zemlje”, izjavio je Slađan Zovko, direktor tvrtke Swiss Space Systems Hrvatska.

S3 dovodi Svemirski centar u Hrvatsku