Krafteraj, projekt koji predstavlja zanate i ljude koji vlastitim rukama izrađuju tradicionalne predmete, prekjučer je u svom desetom, jubilarnom, ali ujedno i posljednjem, izdanju u prepunom Booze and Blues Baru ugostio Milivoja Ivu Goluba, poznatog jaskanskog bačvara.

Tradiciju bačvarstva brojnoj publici zajedno su kroz kratki film predstavili majstor Milivoj Ivo Golub i Đelo Hadžiselimović, nakon čega je svim okupljenima u opuštenom razgovoru Milivoj detaljnije predstavio svoj rad.

atmosfera

Milivoj Ivo Golub naslijedio je obiteljski bačvarski obrt od oca Mirka koji je zajedno s bratom izrađivao novo i popravljao rabljeno drveno posuđe, prvenstveno za vinogradarska područja Plješivice, okolice Zagreba i Zagorja, ali i šire. Danas bačvarsku radionicu vodi drugi, fakultetski obrazovani naraštaj obitelji, koji kombinira tradicionalna znanja s novim spoznajama i tehnološkim dostignućima, u izradi kvalitetnog drvenog posuđa, a sve s ciljem dobivanja što prirodnijih i ukusnijih vina koja u njima održavaju.

Od 13. sam godine s ocem radio u radioni. Kroz godine sam uspio unaprijediti proces proizvodnje u smislu tehnologije, a otac me naučio sve tajne zanata tako da i danas mogu, kao i on, napraviti bačvu bez strojeva. Sve se bazira na tradiciji.“, izjavio je Milivoj.

Osim Milivoja Ive Goluba, na jubilarnom desetom Krafteraju svim okupljenima još jednom su se predstavili i bivši izlagači, te nas podsjetili na ljepotu kreativnog ručnog rada.

Projekt Krafteraj pokrenuo je Jack Daniel’s u suradnji s Booze and Blues barom, s ciljem promicanja i oživljavanja starih zanata i hrvatskog obrtništva u formi jednomjesečnog druženja kroz koje nas vodi ambasador projekta, Đelo Hadžiselimović.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here