Zvijezda šeste u nizu Krafteraj večeri bio je Domagoj Telišman, proizvođač lula koji, pod brendom Dotterpipes, proizvodi lule već cijelo desetljeće. Okupljeni su premijerno uživali u filmu koji je nastao kao rezultat cjelodnevnog druženja Domagoja i Đele Hadžiselimovića, nakon čega je Domagoj i uživo, u razgovoru s Đelom, objasnio kako je nastala strast prema lulama. Za glazbeni dio večeri bili su zaduženi dečki iz benda Songkillers.

Što je zajedničko Sherlocku Holmesu, J.R.R. Tolkienu, Popaju i Hugh Hefneru? Svi su poznati i kao pušači lule. Ali nisu jedini – brojne slavne ličnosti povezuju se uz lulu, dapače, mnogi od njih su javno zagovarali pušenje lule. Albert Einstein je tvrdio da vjeruje kako pušenje lule opušta i smiruje te doprinosi objektivnom razmišljanju, a engleski književnik William Makepeace Thackeray je zaključio da lula izvlači mudrost iz filozofa.

Krafteraj01_lus_200416

Domagoj je potrebu stvaranja naslijedio od djeda, a ljubav prema lulama od oca koji je bio strastveni pušač lula u mladosti. Po struci diplomirani grafički dizajner, Domagoj se odlučio baviti izradom lula nakon što je igrom slučaja, 2006. godine, upoznao Norberta Riemera, majstora izrađivača lula.

„Dosad sam izradio oko tristotinjak lula, a čak 90 posto lula prodajem u inozemstvo. Od toga se može jako lijepo živjeti i proizvodnja lula nije samotnjački posao, kao što se to možda na prvu čini. Za izradu jedne lule je potrebno ponekad i do tri tjedna“, izjavio je Domagoj.

Krafteraj13_lus_200416

Projekt Krafteraj pokrenuo je Jack Daniel’s u suradnji s Booze and Blues barom, s ciljem promicanja i oživljavanja starih zanata i hrvatskog obrtništva u formi jednomjesečnog druženja kroz koje nas vodi ambasador projekta, Đelo Hadžiselimović.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here