Protekli predsjednički izbori u Republici Hrvatskoj definitivno su potvrdili da hrvatski građani više ne žele živjeti u postojećem stanju. Ivo Josipović smijenjen je nakon prvog mandata, a slučaj Ivana Vilibora Sinčića u potpunosti je prokazao kroničnu potrebu za “trećom opcijom”. U nezaustavljivom rastu nezaposlenosti i beznađa, posebno među mladima, na političkoj sceni “uskrsnula” je Hrvatska stranka nezaposlenih koja, prema njihovim riječima, u narednim mjesecima planira sve svoje adute staviti na politički stol i krenuti u borbu za vlast.

O tome što očekivati od HSN-a, razgovarali smo s Ivicom Jurkovićem, članom Inicijativnog odbora stranke.

Hrvatska stranka nezaposlenih, tko ste vi?
HSN je relativno stara hrvatska stranka konstituirana u ožujku 2003. godine, a pod sadašnjim imenom registrirana je od veljače 2006. Predsjednik Stranke je magistar Viktor Milinović, a početkom 2013. oformljen je Inicijativni odbor Stranke i Savjet Stranke koji su kroz suradnju s profesorom Slavkom Kulićem osmislili projekt stvaranja Nove Hrvatske za koji smatramo da na ovim prostorima nema alternative. Stranku čini i podupire poštena hrvatska inteligencija i stručnjaci raznih profila.

O kojim “stručnjacima raznih profila” je riječ?
HSN ima Savjet stranke, nadstranačko tijelo koje vrši korekciju rada vodstva Stranke, a koje čine, kako to mi popularno kažemo – osobe iz struke. Usko surađujemo s nekoliko uvaženih akademskih građana poput Slavka Kulića i Sulejmana Tabakovića, a vodstvo stranke čine uvaženi akademski građani RH sa značajnim iskustvom na područjima proizvodnje, poduzetništva, farmaceutike, zdravstva, sigurnosti i dr.

Koji su temeljni ciljevi Stranke?
Osvajanje dvotrećinske većine u Saboru RH polazna je osnova za donošenje novog socijalnog Ustava RH, a temeljem njega i ostalih zakona te podzakonskih akata. Time bi se napokon konstituirala hrvatska država u kojoj bi njeni građani postali centar, a tijela vlasti bila u funkciji zadovoljenja njihovih potreba.

Energetski neovisna država

Hrvatska stranka nezaposlenih
Predsjednik stranke mr. sc. Viktor Milinović dipl. ing. i Ivica Jurković, dipl.oec., član Inicijativnog odbora

Koje bi konkretne mjere poduzeli u cilju pokretanja hrvatskog gospodarstva?
Startna osnova projekta “Nova Hrvatska”, odnosno realizacije zacrtanih gospodarskih mjera, prvenstveno je temeljita revizija zločinačke pretvorbe i privatizacije te kažnjavanje odgovornih. Potom tu oduzetu imovinu revizijom staviti pod punu kontrolu i upravu hrvatske države i omogućiti daljnji profitabilan rad tih poduzeća i banaka uz dodatno zapošljavanje stručnih kadrova. Ta imovina je okosnica konsolidacije Hrvatske.

Osim toga, naš gospodarski program uključuje kratkoročne i srednjoročne mjere. Pod kratkoročnima mogu navesti moratorij na otplatu vanjskog duga do konsolidacije države u suradnji s EU, o čemu imamo nekih naznaka. Zatim, stvaranje hitnih uvjeta za pokretanje poljoprivredne proizvodnje na svim razinama uz zabranu uvoza svega što se u Hrvatskoj može proizvoditi. Poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj danas je uništena, Slavonija je gotovo potpuno neobrađena, stočarstvo je na izdisaju, a šećerane rade po europskim kvotama koje su minimalne. Primjeri su brojni.

Pod srednjoročnim mjerama podrazumijevamo reindustrijalizaciju Hrvatske koliko će to postojeća znanja i financijske mogućnosti dozvoliti. Nadalje, podržavljenjem banaka omogućiti financiranje poduzetničkih inicijativa i građana te državnih institucija, a investiranjem u obnovljive izvore energije stvoriti energetski neovisnu državu. Osim toga, Hrvatska narodna banka mora štednju hrvatskih građana, koja trenutno iznosi oko 170 milijardi kuna, staviti u funkciju strukturnih reformi hrvatskog privređivanja.

Država, dakle, mora preuzeti kontrolu nad svim svojim resursima?
Hrvatska država mora početi upravljati i gospodariti svim zajedničkim resursima u maniri dobrog gospodarstvenika, dakle otpadom, šumama, vodama, željeznicom, energentima, i to za početak smjenom kompletnih rukovodećih struktura vlasti i hrvatske politike. Znanje i poštenje moraju postati jedini kriterij odabira kadrova, a ulaganje u znanje mora biti prioritet razvoja. Brodogradnju, prerađivačku industriju i turizam potrebno je postaviti pod strogu kontrolu državnih institucija kako bi se omogućilo njihovo profitabilno poslovanje. Smanjenjem poreznog opterećenja omogućiti privatnu inicijativu uz još strožu kontrolu sive ekonomije. Ali opet, naglašavam, u državnim institucijama moraju raditi pošteni i sposobni ljudi.

“Nužno je smanjiti broj županija i općina”

Spomenuli ste “punu zaposlenost” kao jedan od primarnih ciljeva?
Hrvatska je suviše mala zemlja da bi imala preko 20% nezaposlenih građana mahom u punoj radnoj sposobnosti. Smatramo da u Hrvatskoj ima dovoljno radnih mjesta, ali su skrivena povećanim izrabljivanjem postojeće radne snage putem rada na crno, duljim radnim vremenom i nizom drugih modusa poznatih poslodavcima. Pritom ti isti poslodavci sebi dijele enormne, nezaslužene neto plaće.

Redefinirali bi ustroj RH?
U Hrvatskoj je nužno promptno novo definiranje ustroja smanjenjem broja županija i općina u cilju stvaranja učinkovitije i jeftinije države jer je današnja regionalna i lokalna samouprava u Hrvatskoj totalna besmislica i obična farsa demokracije. Omogućuje masi neškolovanih i nekompetentnih osoba udio u vlasti, što samo dodatno otvara vrata kriminalu i korupciji. Izradili smo prijedlog koji ćemo staviti na javnu raspravu. Nismo imuni niti na druga rješenja koja će se, nadamo se, u međuvremenu pojaviti.

Kako se financirate?
U postojećim nakaradnim uvjetima te ograničeni zakonima o financiranju političkih aktivnosti u našoj državi, financijska sredstva mogu se prikupiti isključivo donacijama naših građanki i građana. Pokušali smo naći sponzore, međutim to su bila sredstva koja uvjetuju i onemogućavaju realizaciju programa Stranke. Ne bismo niti započinjali s ovim projektom da duboko ne vjerujemo u mogućnost njegove realizacije. Također, vjerujemo u snažnu potporu hrvatskih građana svih generacija. Proteklih 25 godina dokaz su da nitko ništa za ovaj narod neće učiniti osim njega samog.

Zašto mislite da će se građani htjeti prikloniti vama, a ne recimo Viliboru Sinčiću?
Gospodina Vilibora Sinčića vidimo kao najbolji dokaz željenih nužnih promjena. On je to pokazao u vrlo kratkom vremenu i sa skromnim financijskim sredstvima. Novi Inicijativni odbor Stranke ima sveobuhvatnu viziju stvaranja Nove Hrvatske po mjeri njenih građana. Također ima i veliko političko i radno skustvo za realizaciju projekta, a poštenje prije svega.

Cjeloviti program koji nema alternative

Jedan od primarnih ciljeva Stranke je i ujednačavanje kriterija za izračun mirovina.
U Hrvatskoj danas imamo preko 1,2 milijuna umirovljenika od čega preko 800.000 s mirovinom nižom od 2.000 kn, što je nedopustivo. Iz mirovinskog fonda smiju se isplaćivati samo mirovine za koje postoji dokumentacija o visinama uplate mirovinskog doprinosa, što već 25 godina nije tako. Sve ostale mirovine – saborske, braniteljske, mirovine zaslužnih građana – moraju ići na teret državnog proračuna.

Za kraj, kako točno vidite svoj put prema vlasti? Za pretpostaviti je da bi na tom putu ipak morali koalirati s drugim strankama. S kim se vidite u koaliciji?
Stav Inicijativnog odbora Stranke je da HSN samostalno pokuša pridobiti glasačko tijelo koje zastupa jer imamo cjeloviti program za koji smatramo da nema alternative. U tu svrhu razrađena je promocija Stranke s prezentacijama u svim županijama RH i gradu Zagrebu s ciljem prezentacije projekta, njegovog prihvaćanja od strane hrvatskih građana, omasovljenja stranke i samofinanciranja. Na tim prezentacijama govorit će uvaženi članovi Savjeta stranke kao i članovi vodstva Stranke. Pritom smo kao Stranka ostali i otvoreni za suradnju sa svim drugim strankama i udrugama građana koje imaju slična ili ista načela za koja se i mi zalažemo.