Tko se još sjeća povrata duga umirovljenicima ili dodatka na mirovine od 27 posto novim umirovljenicima? O ukidanju povlaštenih saborskih mirovina da i ne govorimo…

Samo prve dvije mjere su u džepove hrvatskih umirovljenika “ubrizgale” više od 18 milijardi kuna, uz redovita izdvajanja za mirovine u iznosu od 36 milijardi kuna godišnje. Ova dva projekta predstavljaju najznačajnije rezultate političkog organiziranja umirovljenika u našoj zemlji posredstvom Hrvatske stranke umirovljenika, jedine parlamentarne umirovljeničke stranke koja je imala i ima priliku utjecati na zakone kojima se uređuju umirovljenička prava.

No, kada govorimo o umirovljeničkim temama, uglavnom možemo čuti dva prevladavajuća argumenta: prvo, umirovljenika je u Hrvatskoj nešto više od milijun i 200 tisuća i kada bi veći dio njih na izborima glasao za „svoju“ stranku – ta politička opcija bi vjerojatno bila jedna od najjačih u zemlji.

Drugo, većina umirovljenika jedva spaja kraj s krajem jer su mirovine male. Nažalost. Oba argumenta su točna. No, zašto umirovljenici uglavnom ne biraju „svoju“ stranku i kakve veze ima politika s visinom nečije mirovine?

Zavadi pa vladaj na umirovljenički način

Hrvatsku stranku umirovljenika osnovali su entuzijasti okupljeni oko Matice umirovljenika Hrvatske polovicom ’90.-ih godina želeći organizirati osobe starije životne dobi kako bi izvršili politički pritisak na tadašnju Vladu da umirovljenicima vrati dug koji je nastao zbog nezakonitog smanjenja mirovina.

Kada su umirovljenici bili politički složniji, samo kroz dvije mjere su profitirali za dodatnih 18 milijardi kuna

Ovakva akcija je urodila plodom i polovicom 2006. godine, dakle nakon deset godina borbe, počinje isplata obeštećenja umirovljenicima. Država je vratila gotovo 10,5 milijardi kuna. Kada je riječ o dodatku na mirovinu za nove umirovljenike od čak 27 posto, tu je država do danas „iskeširala“ dodatnih 7,5 milijardi kuna.

Ako imamo u vidu koliko su mirovine u Hrvatskoj mizerne, ne smijemo ni zamisliti što bi bilo da nema tih 27 posto dodatka kojeg su izborili umirovljenici – za umirovljenike. No, kako to obično u Hrvatskoj biva, dolaskom prvih opipljivih rezultata, umirovljenička politička scena se raslojava. Tako danas imamo čak 13 političkih stranaka s umirovljeničkim predznakom, a veći dio njih su osnovale „velike“ političke stranke kako bi se riješile „nepotrebnog“ umirovljeničkog balasta. Nažalost, veliki dio umirovljenika je „nasjeo“ na politiku „zavadi pa vladaj“ i na izborima redovno zaokružuju stranke čiji dužnosnici češće govore o partizanima i ustašama nego o visini mirovine.

Ironično, jer baš bi starije osobe najbolje trebale znati da šuplje priče ne pune prazne hladnjake.

*autor je glasnogovornik Hrvatske stranke umirovljenika

Ah, te mirovine...
Foto: Pixabay