Foto: shutterstock_Svaka peta mlada osoba u Hrvatskoj u povećanom je riziku od siromaštva, upozorili su danas performansom na Markovu trgu, predstavnici Mreže mladih Hrvatske, koji su se na taj način pridružili obilježavanju Međunarodnog dana mladih.

 

[infopunkt 7044 2]

“Gotovo dvadeset posto mladih ili svaka peta mlada osoba između 15 i 30 godina je u riziku od siromaštva, a glavni razlog takvog stanja je njihova nezaposlenost”, rekao je član Upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske Karlo Kralj dodavši kako je po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u 2013. registrirano oko 115 tisuća nezaposlenih mladih osoba.

[infopunkt 7044 3]

Mreža mladih pozvala je vladu na rješavanje problema ali ne, kako su rekli, vatrogasnim, već sustavnim mjerama.

“Od vlade i nadležnih očekujemo sveobuhvatan, vizionarski i strateški plan”, rekao je Kralj.

Mreža mladih traži formiranje kvalitetnih politika za mlade, ali i da oni sami zajedno s nevladinim sektorom sudjeluju u njihovom formiranju.

Očekuju, kažu, skoru izradu novog Nacionalnog programa za mlade te Zakon o mladima.

[infopunkt 7044 4]

Međunarodni dan mladih uveden je 2000. rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda i svake se godine obilježava u okviru izabrane godišnje teme, a ove je godine posvećen migracijama mladih.

Mreža mladih Hrvatske upozorila je i kako mladi, s obzirom na njihovo loše materijalno stanje, nemaju čak ni mogućnost odlaska u inozemstvo kako bi potražili zaposlenje.

[infopunkt 7044 9]

Infopunkt.tv/Hina