Foto: shutterstockPrije nego dođete na razgovor istražite kolika je okvirna plaća za radno mjesto na koje dolazite na razgovor. Istražite postoji li mogućnost kakvih bonusa, dodataka na plaću.
Na razgovoru ste za posao. Poslodavac vam je objasnio o kakvom je poslu riječ, što se od vas traži i očekuje, ali i što vam je spreman dati u zamjenu za vaš rad. I sve se čini idealnim do trenutka kada je započeo razgovor o visini plaće. Odjednom su vam se počeli znojiti dlanovi, osjećate grč u želucu, nelagoda vas pritišće. Želite veću plaću ali ne znate kako to reći poslodavcu.
Niste izoliran slučaj, većina tražitelja posla najtežim trenutkom na razgovoru za posao smatra upravo pregovaranje o visini plaće. Mnogi kandidati za posao osjećaju nelagodu i nerado pregovaraju o visini plaće i beneficijama koje mogu dobiti na očekivanom radnom mjestu. Nažalost, takav pogrešan pristup može vas koštati na desetke pa čak i stotine tisuća kuna tijekom radnog vijeka. Donosimo vam tri najčešće pogreške, ali i savjete kako kako ih izbjeći.
Kao prvo, nemojte pregovor oko plaće svesti na osobnu razinu. Mjesečnu plaću shvatite jednostavno kao broj kojim plaćate mjesečne račune, kupujete hranu. Plaću ne uzimajte kao sredstvo bogaćenja. Ukoliko vam je poslodavac ponudio nešto manju plaću od očekivane, pokušajte ispregovarati bonuse, dodatke na plaću, bonuse na uspjeh i slično kako biste se približili visini plaće koja vas zadovoljava.
Kad god možete pregovarajte, pisanu korespodenciju ostavite samo za nuždu. Vrlo često se upiti u pisanom obliku tumače kao (pre)veliki zahtjevi ili još gore – kao nepovjerenje prema nadređenoj osobi. Na kraju, pregovori su važan dio u kojem zainteresirane strane pokazuju svoju ozbiljnost. Ipak, pisana korespondencija nije isključena. Takav oblik komunikacije je poželjan u slučaju kada vam tvrtka nudi kompenzaciju. U tom slučaju nadređenog zamolite da vam ponudu stavi na papir i zatražite dan, dva za razmišljanje prije nego donesete odluku. Nikako ne prihvaćajte ili odbacujte ponudu odmah, uzmite vremena za razmisliti o svemu, posavjetujte se sa svojima doma. Poslodavac će to razumjeti.
Kada započne pregovaranje o plaći mnogi ljudi se toliko unervoze da prihvaćaju prvu ponudu bez pregovaranja ili u startu odbiju pregovaranje. Kako biste izbjegli ovu pogrešku morate razmišljati poput pokeraša. Prije nego dođete na razgovor istražite kolika je okvirna plaća za radno mjesto na koje dolazite na razgovor. Istražite postoji li mogućnost kakvih bonusa, dodataka na plaću i kolika bi ukupna plaća mogla biti. Ukoliko vas poslodavac pita za sadašnju plaću budite iskreni. Kada dobijete ponudu za plaću, ukoliko vas ne zadovoljava, nemojte ju odbiti ali ni pristati. Pokušajte s onim – ukoliko bi dodali ovaj dio rado bih prihvatio/la… Poslodavac će vjerojatno reći – nisam u mogućnosti toliko, ali sam spreman ponuditi vam ovoliko. Jednostavno, nađite se na sredini, dovedite se u win-win poziciju.
Vjerovali ili ne, većina poslodavaca očekuje od vas da se kroz pregovore izborite za svoju plaću. To im pokazuje da ste borac, fajter da znate pregovarati što je u konačnici možda dobro i za sam posao.
Zato kandidati za posao koji znaju kako izbjeći velike pogreške imaju više samopouzdanja prilikom pregovaranja.

Ato Kwamina Markin/ profitiraj.hr