Foto: PRESSZgForum je sinoć postao mjesto na kojem možete naučiti nešto više o temeljnim pitanjima razvoja modernih europskih gradova. Izložba ‘Izgradnja grada – primjeri za i iz Beča‘ inicijalno je postavljena početkom prošle godine u bečkom izložbenom centru ureda za razvitak i planiranje grada, a u njezinoj je pripremi uz ostale gradove sudjelovao i grad Zagreb.

Izložba se sastojala od pregleda urbanog razvoja i planiranja grada kroz nekoliko osnovnih tema, zatim od prikaza trendova na primjerima Münchena, Hamburga, Malmöa i Stockholma, kratkog presjeka povijesti urbanog razvoja grada Beča i prikaza planiranja novog naselja Aspern – Seestadt, te pregleda projekata urbanog razvoja u Brnu, Bratislavi, Ljubljani i Zagrebu.

Nakon Beča i Münchena, postav izložbe predstavlja se u gradovima koji su sudjelovali u pripremi i čiji su primjeri prikazani u regionalnom kontekstu, s Bečom kao okosnicom i zajedničkim nazivnikom.

Tako izložba u Zagrebu gostuje u organizaciji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada i u prilagođenom postavu koji na Zagreb stavlja nešto veći naglasak.‘Kako bismo dali malo jači lokalni značaj, uz veći dio izložaka s bečke izložbe prikazali smo i neke iskorake za grad Zagreb, nove strateške gradske projekte na kojima smo radili posljednjih godinu dana’, kazala je na današnjem predstavljanju izložbe u ZgForumu pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Jadranka Veselić Bruvo.

Organizacija bečke izložbe u ZgForumu predstavlja nastavak procesa pozicioniranja Zagreba u mreži srednjoeuropskih gradova, a istodobno i platformu za nastavak i proširenje već tradicionalne i kvalitetne suradnje s Gradom Bečom, te daljnje učvršćivanje kontakata s ostalim gradovima sudionicima.

Izložba se sastoji od općenitog pregleda urbanog razvoja i gradskog planiranja kroz nekoliko osnovnih tema. Uz kratki presjek povijesti urbanog razvoja grada Beča i prikaz planiranja novog naselja Aspern-Seestadt, obuhvaćen je i pregled projekata urbanog razvoja u nekoliko gradova u regiji – Brna, Bratislave, Ljubljane i Zagreba. Svaki od gradova predstavljen je na dva panoa, a trenutačna urbanistička situacija u gradu Zagrebu prikazana je kroz nekoliko cjelina – povijesni dio Zagreba, dio života uz prugu i projekti uz Savu.

Kao dodatak zagrebačkoj izložbi, na posebnom flip-chartu prikazani su neki budući strateški projekti, među kojima projekti Blok Badel, Gradski vrtovi, međunarodni projekt Cupa, urbanističko-arhitektonska studija Integrirani grad, Kreativni klaster Gredelj, Paromlin, Univerzijada 2016. i drugi.Kustos bečke izložbe Felix Sternath istaknuo je kako cilj izložbe nije samo baviti se fizičkim identitetom grada, već svim aspektima gradskog života.

Potpredsjednica zagrebačke gradske skupštine Jelena Pavičić Vukičević naglasila je važnost ovog i sličnih projekata koji pridonose razvoju grada Zagreba. ‘Takvi projekti pokazuju da Zagreb, osim njegove srednjoeuropske prošlosti, očekuje i srednjoeuropska budućnost‘, kazala je.

Nakon postava u Beču, Münchenu i sada u Zagrebu, izložba će ove godine obići i Brno, Malmö te Ljubljanu, odnosno još neke od gradova koji su sudjelovali u njenoj pripremi.

Tatjana Gržan/ she.hr