Bečki adventKako bi se izbjegao dodatni otpad nakon otvaranja božićnih darova, bečke su gradske vlasti prije punih osam godina uvođenjem ekološke božićne vrećice stvorile jednu lijepu, praktičnu te prije svega višenamjensku alternativu plastičnoj i papirnatoj ukrasnoj ambalaži.

No, bečka božićna vrećica ne koristi samo okolišu. Vrećice su naime načinjene u radionicama bečkih udruga osoba s tjelesnim invaliditetom te trajno nezaposlenih osoba, a dostupne su u tri različite veličine. Najmanja je vrećica pogodna za upakiravanje manjih darova kao što su npr. vinske boce. Pored standardne veličine postoje i tzv. XL-vrećice veličine 67 x 57 cm za posebno velike darove.

Bečka je ekološka božićna vrećica dostupna u svim filijalama trgovačkog lanca BILLA koji je od samog početka partner ovog projekta, pri čemu cijena najmanje vrećice iznosi 2,99 eura, velike 3,99 eura, dok XL-vrećica košta 6 eura. Komplet sa sve tri veličine može se pak kupiti po cijeni od 11 eura.

“Jako nas raduje činjenica da se BILLA i ove godine uključila u ovu socijalno-ekološku akciju” kaže voditeljica bečkog Ureda za zaštitu okoliša MA48, Ulli Sima.

Glasnogovornik uprave BILLE pak naglašava, kako BILLA ovim korakom želi preuzeti barem jedan mali dio društvene odgovornosti. Prihod od prodaje vrećica svake godine u potpunosti odlazi u dobrotvorne svrhe, a ove godine je riječ o bečkoj Inicijativi za integraciju stranaca.

Bečka se ekološka ambalažna alternativa može nabaviti i na nekim bečkim božićnim sajmovima te na svih 18 bečkih reciklažnih dvorišta.