Početna Simboli grada Irena Kraševac: Što je Bollé vidio u Beču?

Irena Kraševac: Što je Bollé vidio u Beču?

Herman Bollé živio je i radio u Beču od 1872. do 1879. godine u vrijeme intenzivne izgradnje Ringstraße.

Ciklus predavanja uz izložbu Herman Bollé – graditelj hrvatske metropole nastavlja se u Muzeju za umjetnost i obrtu četvrtak, 16. srpnja 2015. u 19 sati.

Na predavanju će biti riječi o tom velikom graditeljskom pothvatu koji obilježava 150 godina od službenog otvorenja 11. svibnja 1865.

Ringstraße je sinonim za urbanističko planiranje i reprezentativnu arhitekturu razdoblja historicizma. Ponajbolji arhitekti, Teophil von Hansen, Heinrich von Ferstel, Gottfried Semper, Carl von Hasenauer i Friedrich Schmidt angažirani su na ustanovama javne namjene, Carskih muzeja, Opere i Burgtheatra, Parlamenta, Vijećnice i Burze, između kojih niču privatne stambene palače visokog građanstva. Arhitekti i umjetnici okupljeni u bečkom Künstlerhausu kreirali su umjetničku sliku epohe u živoj suradnji s investitorima, imućnim obiteljima bankara i industrijalaca, Ephrusi, Epstein, Todesco, Wittgenstein i dr. U ovoj godini u Beču su priređene brojne izložbe i aktivnosti kojima se obilježava 150-godišnji jubilej jednog od najznamenitijih simbola grada koji je uvršten u UNESCO-listu svjetske kulturne baštine.

Iskustvo koje je Bollé stekao u Beču vezano uz arhitektonske projekte i institucionaliziranje graditeljskog i umjetničkog kadra, prenio je u Zagreb kroz svoje arhitektonske projekte te kroz angažman u Društvu umjetnosti, Školi za umjetnost i obrt i poglavito njezinom Graditeljskom odjelu.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here