Prvi put sam za Norris Cafe čuo od prijateljice i to tek nedavno. I do nje su preporuke prvo došle “usmenom predajom“, a s obzirom da smo oboje u medijima, prošlog tjedna odlučili smo ga potražiti i popiti jednu neobaveznu kavicu.

Na “prvu loptu”, njegova lokacija je pomalo nezahvalna. Oreškovićeva (broj 19), gotovo pa u Buzinu, periferija. No samo “na prvu”. Kao što je Zagrepčanima poznato, ovaj dio grada vrvi poslovnim prostorima, tvrtkama, velikim sustavima, korporacijama, a u neposrednoj blizini je i Supernova shopping centar. Zapravo, sve suprotno od “nezahvalne” lokacije.

Iako smo na kavu došli s namjerom da se tek ovlaš upoznamo s prostorom i ponudom, već na ulazu smo se “skužili” s vrlo ljubaznom i susretljivom vlasnicom Laurom Čubrilo koja nam se pridružila na kavi i ukratko nam predstavila ponudu i kontekst oko kojeg se Norris Cafe razvija.

Kafić je otvoren 3. prosinca 2014., a već je u nekoliko prvih dana na sebe navukao medijsku pažnju. Prema riječima vlasnice, dva najjača nacionalna dnevna lista “borila” su se u samom početku za ekskluzivu nakon čega je jedan od njih napravio reportažu preko čitave stranice. Dok sjedimo i razgovaramo, jasno mi je i zašto.

Norris odiše veoma ugodnom atmosferom, vrlo je stilski uređen, kava je dobra, a osoblje simpatično. Okružuju nas zidovi ukrašeni ručno naslikanim junacima iz filmova Forrest Gump, Zameo ih vjetar, Veliki Gatsby, Bande New Yorka, Odbjegli Django i mnogi drugi. Saznajemo da se sve dogodilo vrlo spontano, jedan poznanik ušetao je jednog dana dok se kafić podizao na noge i upitao može li biti toliko slobodan i “nešto” naslikati na zidovima. Nisu to samo likovi iz filmova, tu su i Abe Lincoln, Charles Lindberg, Charlie Chaplin, Frank Sinatra, Humphrey Bogart. Likovi i ličnosti koji su obilježili američku kulturu i povijest redaju se jedna za drugom.

Chuck Norris dolari

A tu je, naravno – i Chuck Norris. Neuništivi “glumac” i pojava koja inspirira komičare i “vicmahere” diljem svijeta. Možda nekima ova ideja zvuči kao klišej, ali Chuck je u “Norris Cafe” integriran s ukusom, u želji da animira i zabavi svoje goste te da ih, onako nepretenciozno, “natjera” da se ponovno vrate i ponovo uživaju u kavi i ugođaju.

Na najvećoj slici na zidu Chuck Norris je u američkom građanskom ratu i bori se protiv samoga sebe (on je Sjever i on je Jug). On je lice na novčanicama od jednog dolara kojima gosti kafića u posebim prigodama imaju pravo na jedno piće besplatno. On je “domaćin” posebnog Vip stola (“Chuck Norris korner“), okruženog njegovim muralom i slikama iz doba kada je snimao s Bruce Leejem te dok je služio vojsku u Južnoj Koreji.

Na zidu je velika američka zastava sa znakom Air Forcea jer upravo je tamo Ray Carlos Norris dobio nadimak Chuck.

Obiteljski biznis

Laura Čubrilo otvorila je Norris Cafe zajedno sa suprugom. Zajedno su u ugostiteljstvu već dugi niz godina, uspješno održavaju “juice barove” u Supetru, Vodicama i Bolu na Braču, a par stotinjak metara od kafića nalazi se Grill&pizza “6”. I tamo je moguće pojesti jedan veliki, slasni “Norris burger” (priznajem, nisam još probao, ali takva mi je slika u glavi). Zadovoljni su sa sva tri projekta, a posebno s Norris Cafeom koji je u ova tri i pol mjeseca naišao na sjajan odaziv i reakcije gostiju. Imaju svoje stalne goste, ali kontinuirano nailaze i novi.

Svaki drugi petak kafić ugošćuje stand up komičare. Prostor je krcat, cuga snižena ili se “kupuje” Chuck Norris dolarima i opuštanje je zagarantirano. Ujutro, uz tipični američki latte macchiato s bogatom mliječnom pjenom, može se pojesti brownie od 70%-tnog kakaovca s komadićima badema. Kava još dolazi s okusima čokolade, prženog lješnjaka, cookiesa, kokosa i dr., a tijekom poslijepodneva ili predvečer na svoje dolaze i ljubitelji whiskeya i bourbona jer u ponudi je oko 15-tak različitih brandova.

S proljećem će doći i smoothiesi koje u Norris Cafeu rade isključivo od svježeg i smrznutog voća bez umjetnih dodataka. Tako će se moći isprobati zdrava pića od guave, papaye, acerole, konoplje…

Štošta bih još mogao navesti kao prednost Norris Cafea, ali najvažnije je da me već u prvom posjetu osvojio svojom prirodnošću i spontanošću nakon čega sam se upustio u maštanja o svom vlastitom kafiću… Iako, postoji objektivna mogućnost da bih puno toga zapravo “prepisao” upravo od obitelji Čubrilo.

(USKORO!) Gazdarica nam je najavila kako Norris Cafe 10. ožujka planira obilježiti rođendan Chucka Norrisa uz live Blues&Country svirku.

 

 

 

1 Komentar

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here