Zadnjih nekoliko godina, imati dobru kavu u lokalu postaje sve veći trend. Otkrivati različite vrste kave, pratiti curenje espressa kroz dan i namještati mlinac – sve to i još puno više odavno je već popularno u inozemstvu, a isti princip razmišljanja kontinuirano stiže i u Zagreb.

Tako neki vlasnici zagrebačkih lokala veliku pažnju pridaju pripremi i kvaliteti svojih espressa i cappuccina, što se lako može prepoznati, a dio njih postepeno se odmiče od većine što se primjećuje već pri samom pogledu u njihov cafe. U nastavku se nalazi nekoliko mjesta gdje se može pronaći najbolja kava u Zagrebu.

Express bar – Petrinjska 4

Ovaj relativno novi cafe iz dana u dan dokazuje kako će jednog dana biti broj 1 u gradu, bilo zbog lokacije ili pak kvalitete kave za koju vlasnik Ivan Leko i barista Oliver Oljica brinu s ljubavlju. Omamljujući miris kave, smijeh, opuštena atmosfera i topli ugođaj čekaju vas u Express baru te ga toplo preporučujem.

Cafe U Dvorištu – Jurja Žerjavića 7/2

Dobro poznati cafe u centru grada smješten je u dvorištu zgrade, kako mu i samo ime govori, daleko od gradske vreve i buke te je kao takav postao poželjna oaza mira i obiteljskog ugođaja. U sklopu cafea je i novootvorena pržionica Cogito Coffee iz koje izlazi vrhunska zagrebačka kava, cijenjena diljem Europe. Matija Belković i Matija Hrkač, dvojica barista svjetske klase, zajedničkim snagama trude se pružiti ljudima ono najbolje iz kave i bez ikakve sumnje – posve su uspješni u tome.

Eliscaffe – Ilica 63

Prvi zagrebački lokal čija filozofija je bila kava i samo kava. Do danas beskompromisno prate tu istu filozofiju. Unutar cafea je i stroj za prženje kave, tako da gosti mogu iz prve ruke vidjeti kako izgleda postupak prženja i pritom uživati u aromama koje se šire lokalom. Najnagrađivaniji barista Hrvatske, Nik Orosi, neprestano uči i pomiče granice, a ljubav prema kavi možete osjetiti u samo par minuta razgovora s njim. Eliscaffe je potpuno posvećen espressu i kavi, sve ostalo u lokalu svedeno je na minimum i to jedno s drugim funkcionira izvrsno.

42 Coffee Co. – Vlaška 42

Suradnja sa pržionicom Cogito Coffee osigurava besprijekornu kavu, a dizajn lokala podsjeća na coffee shopove New Yorka i Miamia. Lokacija je u centru, dostupna i blizu neovisno iz kojeg dijela grada dolazite. Gostima su na raspolaganju single origin i blend, a u sklopu lokala često se održavaju radionice i predavanja o kavi te svim mogućim načinima njezine pripreme.

Dežman bar – Dežmanov prolaz

Trenutno najmlađi na sceni, iako je samo jedan pogled u bar dovoljan kako bi primjetili da nije riječ o klasičnom lokalu. Također surađuju sa Cogito Coffee pržionicom i, kako doznajem, u planu im je sezonski mijenjati blendove i single origin kave. Uz sve, nude i odličnu gastro ponudu za koju brinu poznati domaći stručnjaci. Svakako treba istaknuti mondeni interijer koji učinkovito kombinira doživljaj modernog i novog s osjećajem sjete, što zajednički Dežman baru daje onu staru, dobro poznatu dušu.

Najbolja kava u Zagrebu
Foto: Pixabay

Naravno, većina nabrojanih lokala u svojoj ponudi nudi i više od espressa. Moguće je uživati u kavi pripremljenoj na različite načine kao npr. Chemex, Aeropress i Frenchpress. Ako vam se kava svidi, dostupna je za prodaju u manjim pakiranjima za kućnu upotrebu, prethodno mljevena ili u zrnu, ovisno o preferencijama gosta.

Zagrebačka specialty coffee scena mijenja se iz dana u dan postajući sve bolja i bogatija. Isto se nije moglo reći prije nekoliko godina kada ljudi, zapravo, nisu puno marili za kvalitetu, porijeklo ili datum prženja kave koju ispijaju. Nije nužno da se u vašem mlincu nalazi 100% arabica kako biste mogli reći da brinete o kvaliteti kave, može to naravno biti i neka komercijalna kava kao npr. Illy, Julius Meinl, Cafes Richard, Vivas ili neka druga. Ono što jest bitno je da osoba u baru zna i voli to što radi jer bez ljubavi prema kavi teško je dobiti ono najbolje iz tih zrna u mlincu.

Znati kuhati dobru kavu je jedno, a BITI BARISTA nešto potpuno drugo.

Za kraj bih još istaknuo da u Zagrebu, uz ove prethodno nabrojane, ima još mnogo lokala koji drže do kvalitete kave i u kojima također možete uživati u šalici kvalitetnog espressa. Na tom popisu našli bi se Cafe Leone (Trg Eugena Kvaternika 11), Vivas bar Kruge (Kruge 5), Espresso bar Mixx (Prilaz Gjure Deželića 16), Velvet cafe (Dežmanova ulica 9) te Caffe bar Flores (Dežmanov prolaz 2).

Saša Lovrenščak je voditelj i edukator u Cocktail Studiju, a tijekom ljetne sezone može ga se pronaći na Hvaru gdje vodi Ka’lavanda Music Bar. 

Najbolja kava u Zagrebu
Foto: Pixabay

3 Komentari

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here