prosvjed za Varšavsku (Foto: Saša Zinaja /Medijske mreža)

Građani su srušili ogradu postavljenu jutros u četiri sata u Varšavskoj ulici kojom je izoliran prostor za izgradnju rampe za garaže u sklopu projekta Hoto grupe “Cvjetni prolaz”. Na teren je izašla interventna policija. Aktivisti udruga Pravo na grad i Zelena akcija posjedali su na tlo nakon što ih je rukovodstvo pozvalo na pasivan otpor.

Temperatura u Varšavskoj ulici porasla je otkako je Hoto grupa ogradila dio prostora i time najavila nastavak radova. Aktivisti Prava na grad i Zelene akcije jutros su reagirali sazvavši za podne konferenciju sa novinare, a za sutra u 18 sati prosvjed. Sukoba s redarima nema, a temeljna policija na mjestu događaja pratila je razvoj situacije.

Prvi pokušaj rušenja stabala, u siječnju, kojim bi započeli radovi za probijanje rampe aktivisti su uspjeli spriječiti. Sada je podignuta i zaštitna ograda od Gundulićevoj do Trga Petra Preradovića kako bi se izgradila ulazno-izlazne rampe podzemne garaže “Cvjetnog prolaza” s pripadajućom komunalnom infrastrukturom. Rampa će biti duga je 28 metara, a široka 7,50 metara, odnosno prostire se na površini od 210 četvornih metara. Unutar zone zahvata je pet stabala trnovca. Bit će srušena, a istovrsna će se posaditi s istočne strane rampe.

Uz rampu će biti ograda visoka 1,20 metra. Prekrivat će ju bršljan koji će djelomično sakriti i potporne zidove rampe. U okviru izgradnje ulazno-izlazne rampe izgradit će se novi kolektor dužine 94,90 metara, novi vodovod dužine 92,40 metara, novi plinovod dužine 96,90 metara te nova trafostanica. Javna rasvjeta ostaje ista i to tako da se sa sjeverne strane vraća na iste pozicije, dok se sa južne strane, zbog užeg koridora hodnika, pomiče na jug, ali s istim brojem rasvjetnih tijela.

FOTOGALERIJA: Ograđena Varšavska, aktivisti pripremaju prosvjed

[nggallery id=82]