Foto: PRESSU srijedu, 28. kolovoza, započelo je izvođenje glavnih, nadzemnih građevinskih radova na IKEA robnoj kući u Zagrebu. Otvorenje robne kuće, koja će nuditi više od 9.000 proizvoda za uređenje doma na 38 tisuća kvadrata, očekuje se u ljeto 2014. godine. U trenutku otvaranja, IKEA Hrvatska imat će oko 300 zaposlenih.

Za izgradnju robne kuće IKEA u Hrvatskoj bit će zadužena tvrtka STRABAG koja je na međunarodnom natječaju dobila posao vrijedan 165 milijuna HRK. STRABAG ima iskustvo u vođenju projekata izgradnje IKEA robnih kuća diljem svijeta, dok su u Hrvatskoj prisutni duži niz godina i sudjelovali su u izgradnji niza velikih projekata. Ovoj fazi gradnje prethodio je niz opsežnih pripremnih radova. Tvrtka Zagorje gradnja izmjestila je melioracijski kanal, a vrijednost radova iznosila je nešto više od sedam milijuna kuna. Tvrtka Bauer Spezialtiefbau, primjerice, izvodi radove na dubokom temeljenju u vrijednosti od 25 milijuna kuna. Tvrtka Kamgrad je izvodila radove u vrijednosti sedam milijuna kuna koji su uključivali zemljane radove i pripremu gradilišta. U ovom paketu radova angažirana je i tvrtka Tehnika koja montira betonsku konstrukciju buduće robne kuće, a vrijednost njihovog ugovora je 25,5 milijuna kuna. Također, s 100 milijuna kuna IKEA sufinancira izgradnju novog prometnog čvorišta Ivanja Reka i pristupnih cesta te niz ostalih infrastrukturnih projekata u okolici buduće robne kuće.

„Pet godina nakon kupnje zemljišta šest kilometara od ulaza u Zagreb i 16 kilometara od centra grada, iznimno mi je zadovoljstvo reći da je otvorenje prve IKEA robne kuće u Hrvatskoj na vidiku. Time ćemo zaokružiti ukupnu investiciju tvrtke IKEA u Hrvatsku na iznos viši od 100 milijuna eura. Za otprilike godinu dana, zajedno s 300 kolega, otvorit ćemo vrata naše robne kuće u Zagrebu i poželjeti dobrodošlicu prvim posjetiteljima koji će nam, nadamo se, pružiti priliku da ih inspiriramo idejama i rješenjima i da zajedno kreiramo viziju zagrebačkih i hrvatskih domova. Posebno smo ponosni što smo dio zajednice u Rugvici i želja nam je sudjelovati u njezinu razvoju i prosperitetu“, izjavio je Vladislav Lalić, regionalni direktor zadužen za nekretnine i razvoj.

IKEA robna kuća će, osim inspiracije za uređenje doma, posjetiteljima ponuditi tipična švedska jela poput mesnih okruglica i lokalna hrvatska jela u našem restoranu s preko 600 sjedećih mjesta. Također, izgradit ćemo i parkiralište s više od 1.500 parkirnih mjesta. Nekoliko tjedana prije otvorenja robne kuće započet ćemo i s distribucijom prvog IKEA kataloga na hrvatskom jeziku.

Povijest:
IKEA je tvrtka za uređenje doma koju je 1943. godine osnovao Ingvar Kamprad u Smålandu na jugu Švedske. Ime IKEA bazirano je na njegovim inicijalima (IK) i prvim slovima njegove obiteljske farme u Elmtarydu (E) te najbližeg sela Agunnaryd (A). Vizija tvrtke IKEA je stvoriti bolji svakodnevni život za mnogo ljudi. Poslovna ideja koja stoji iza toga je ponuditi široki asortiman dobro dizajniranih, funkcionalnih i kvalitetnih proizvoda za dom, po niskim cijenama kako bi ih što više ljudi moglo priuštiti. IKEA Grupa ima 298 robnih kuća u 26 zemalja. Robne kuće IKEA Grupe prošle je godine posjetilo 690 milijuna ljudi. IKEA ima 139.000 zaposlenika širom svijeta.

IKEA je u Hrvatskoj prisutna od 1982. godine kada je službeno započela suradnja s tvrtkom TVIN iz Virovitice koja traje do danas. Trenutno zapošljava 30 ljudi, a u trenutku otvorenja robne kuće u ljeto iduće godine zapošljavat će oko 300 kolega. U listopadu 2008. tvrtke IKEA Hrvatska i Inter IKEA Centre Hrvatska kupile su 42,3 hektara zemljišta (423.000 m3) na istočnoj strani grada Zagreba, blizu izlaza Ivanja Reka u općini Rugvica, po cijeni od 65 eura po četvornom metru. Ukupna investicija kupovine zemlje bila je 220 milijuna kuna odnosno 30 milijuna eura koliko je isplaćeno privatnim vlasnicima zemljišta, i to njih preko 90.