Svi obožavatelji prirode i boravka na otvorenom, konačno su došli na svoje. Hladne i kratke zimske dane zamijenilo je toplije vrijeme i sve dulji dani koji su na ulice, u parkove i šume izmamili brojne građane i rekreativce. Prijateljska druženja u zatvorenim prostorijama pretvorila su se u piknik druženja, a šetanje u prirodi, rolanje i trčanje postale su glavne gradske aktivnosti. No, često u umirujućoj boji zelenila možemo uživati samo vikendom jer nam užurbani životni ritam i brojne obveze ne ostavljaju dovoljno vremena za osvajanje prirodnih ljepota.

Kako biste ipak u svakom trenutku imali zelenilo nadohvat ruke i pritom uživali na svježem zraku, IKEA donosi pet savjeta koji će vam pomoći da ovo proljeće svoj balkon pretvorite u pravu malu zelenu oazu.

Stvori svoju radnu stanicu na balkonu

Svakom pravom vrtlaru, potrebni su i prikladni alati kojima će stvoriti zeleni ugođaj. Zato je preporučljivo najprije stvoriti radnu stanicu u koju ćete moći pohraniti sve potrebne alatke, tegle i sjemenje, a na njenim otvorenim policama ponosno demonstrirati svoje vrtlarsko umijeće uz pomoć procvalih biljaka i začina.

PH141668_lowres

HINDÖ

Element s regalom, u zatv/na otv, sv

998 kn

Neka vaše alatke budu na suhom i pri ruci

Kako bi vam potrebne alatke za uzgoj biljaka bile uvijek pri ruci, a pritom izbjegle utjecaj vlage i prašinu, preporučljivo je da ih odložite u izdržljivu, vodootpornu kutiju s poklopcem. Ako vam bude potrebno više kutija (u slučaju da nisu transparentne), tada je preporučljivo da na njih stavite oznaku na kojoj ćete napisati što se nalazi u kutiji.

PH141675_lowres

1g

KLÄMTARE

Kutija s poklopcem, u zatv/na otv, tamsv

59,90 kn

Pripremi izložbu svojih biljaka

Pravi vrtlarski balkon doći će do izražaja tek kada su biljke i cvijeće koje ste zasadili lijepo izloženi. Za veće biljke i povrće kojima je potrebno više zemlje koristite kutije za cvijeće, a s manjim drvenim kutijama improvizirajte kada su u pitanju grupe lončanica. Preporučljivo je koristiti i kreativnija rješenja, poput visećih kaveza za ptice, kako biste doprinijeli stvaranju posebnog ugođaja na svom balkonu.

PH141774_lowres

KNAGGLIG

Kutija, bor

44,90 kn

 PH141671_lowres

ASKHOLMEN

Kutija za cvijeće, sv-sđ bajc sv-sđ

229 kn

Uzgoji vertikalan vrt

Dovedite svoj urbani vrt do novih visina uz pomoć vertikalnih rješenja. Primjerice, možete koristiti kuke na koje možete objesiti biljke i tako uštedite na vrijednom prostoru. Također, preporučljivo je postaviti i rešetke za vertikalan uzgoj biljaka koje će ne samo biti ukras na balkonskom zidu, već im pružiti i podršku kako bi narasle visoke. Dobro su rješenje i ugrađene klupe s policama na kojima ćete moći pokazati svoje zelena remek – djela.

PE619330_lowres

ÄPPLARÖ

Klupa/ploča/police, na otv, sđ bjc sđ

917,80 kn

 PH141668_lowres

ASKHOLMEN

Rešetka za penjačice, sv-sđ bajc sv-sđ

149,90 kn

Stvori mjesto s kojeg ćeš moći uživati u zelenom pogledu

Gotovo jednako važno kao i stvaranje zelene oaze na balkonu, je i mjesto s kojeg ćete moći upiti sve zelene blagodati. Njega ćete lako stvoriti. Uz par sklopivih stolica i stolić, bit ćete nadomak svojih biljaka. Za potpuni ugođaj, dobro će doći i šalica kave ili svježe limunade za toplijih dana, ali i vaše omiljeno štivo.

PH141678_lowres

ASKHOLMEN

Zid stol i 2 sklop stolice, na otv, sv/sđ, Stegön bež

569,50 kn

Autor: Ikea

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here