U Ministarstvu poljoprivrede počeo je danas sastanak predstavnika ministarstva s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), udrugom poljoprivrednika i otkupljivača pšenice o mogućim modelima olakšica i mjerama za pomoć poljoprivrednim proizvođačima.Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac prije sastanka je izjavio da seljaci traže potpunu isplatu potpora te povećanje otkupne cijene pšenice s 1,05 na barem 1,38 kuna po kilogramu, koliko je prošle godine iznosila cijena. Cijena od 1,05 kuna, prema Pokrovčevim riječima, ne pokriva niti trošak proizvodnje.

[infopunkt 7043 1]

[infopunkt 7043 2]

Upitan hoće li seljaci sudjelovati na sastanku s ministrom Tihomirom Jakovinom, zakazanom u podne, ako ne njemu ne budu premijer Zoran Milanović i ministar Slavko Linić, rekao je da će se u slučaju njihova izostanka odmah sastati stožer poljoprivrednih udruga i donijeti odluku o “totalnoj blokadi Hrvatske”.

[infopunkt 7043 3]

Pokrovac tvrdi da 80 posto državnih potpora poljoprivredi primaju veliki kombinati, a ostatak odlazi seljacima. Smatra da nije u redu što država za socijalu izdvaja 11 milijardi godišnje, a za poljoprivredne potpore niti tri milijarde kuna potpore.

Ministar Jakovina, pak, navodi da je do sada isplaćeno gotovo 2,4 milijardi kuna poticaja i to značajno ranije nego svih prethodnih godina te da je ministarstvo isplatilo onoliko novca koliko je bilo na raspolaganju u proračunu.

Infopunkt.tv/Hina

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here