Foto: PRESSLjubav prema moru nije samo rezultat želje za tamnim tenom i neprocjenjivim satima opuštanja uz šum morskih valova. I dok nas turistički gurui svojim reklamnim kampanjama vuku prema obali, zanemariti ne možemo ni biološki utjecaj sadržan u toj malo plavoj kapljici zdravlja.

Revitalizirajuća svojstva mora prepoznali su još u davna vremena grčki liječnik Hipokrat, njegov sunarodnjak, filozof Platon, i arapski liječnik Avicena, a otac zapadnjačke medicine – Hipokrat, uvidio je da morska voda ima ljekovit učinak na kožu smanjujući upalne procese i bolove. Stari Grci i Rimljani gradili su termalne kupke na obalama Sredozemlja i Atlantika, a grčki dramaturg Euripid je u petom stoljeću prije Krista napisao da ‘more liječi sve ljudske boljke’.Unatoč rastućoj farmaceutskoj industriji i kozmetičkim preparatima, more i njegove prirodne blagodati još uvijek se nameću kao najbolji način liječenja nekih bolesti. Naime, bogato mineralima i živim organizmima njegova se terapijska svojstava očituju na nekoliko načina. Podižući imunitet organizma primorska klima djeluje preventivno, ali i ljekovito, uspješno se boreći s akutnim stanjima i pružajući okrjepu cjelokupnom biću. Tako klimatolozi smatraju da je u primorskim krajevima sloj ozona deblji nego iznad kopnenih predjela, što umanjuje djelovanje alergena poput peludi i drugih tvari koje nadražuju.a vraćanje vitalnosti dovoljna je već i sama šetnja obalom jer morski zrak sadrži mikrokapljice morske vode bogate negativnim ionima koji uravnotežuju metabolizam.

Talasoterapija – tretman morem

Davne 1867. Claude De la Bonnardiere – liječnik iz Arcachona u Akvitaniji, osmislio je sustav liječenja morskom vodom, nazvavši ga talasoterapija (od grčkog thalasa, što znači more), a njegovoj je komercijalizaciji pridonio Francuz Rene Quinton koji je formulirao vodenu otopinu temeljenu na morskoj vodi.

Talasoterapija je sustav liječenja morskom vodom, koja se zagrijava između 35 i 37 stupnjeva Celzija, s ciljem pomlađivanja stanica kože, odstranjivanja mrtvih stanica s gornjeg sloja kože, obogaćivanja kože mineralima i odstranjivanja toksičnih tvari. Uporaba svježe morske vode potiče izmjenu minerala i toksina između tijela i vode, a morskom se terapijom ostvaruju i drugi, za tijelo povoljni učinci, uključujući opuštanje, ‘čišćenje’ od stresa, oporavak mišića i mršavljenje.

Za terapiju se koristi more izvađeno podalje od obale, koje se prije tretmana sterilizira te pročišćava, a mogu se koristiti i morski plodovi, poput algi i blata izvučeni iz mora.

Tako alge daju mladenački izgled cijelom tijelu, a njihovi pripravci uspješno djeluju na reguliranje vlažnosti i poboljšavaju epitelizaciju ogrubjele, suhe i opustjele kože.

Uz to, algininska kiselina potiče izmjenu tvari, a jod i spojevi broma stimuliraju obnavljanje stanica. Pantotenska kiselina i fluor ojačavaju vezivno tkivo, dok vitamini iz algi učinkovito služe za uklanjanje slobodnih radikala i djeluju na izravnavanje i obnavljanje kože.

Metionin i histidin djeluju na sprječavanje upala, dok sumpor čisti kožu, što je i razlog zašto se maske za lice od algi toliko preporučuju. Konačno, oblozi od pripravaka na osnovi algi smatraju se vrlo učinkovitima za uklanjanje celulita.

I dok kupanje njeguje organizam pružajući mu ugodu, sunčeve zrake tijelo opskrbljuju vitaminom D, koji se pokazao kao odličan suborac protiv raka i multiple skleroze. Isto tako, boravak na moru često je usko povezan sa sportom i aktivnostima koje pruža beskrajno plavetnilo.

Stoga odaberite pravac za more jer samo je jedan put do ljepote i zdravlja.

Tatjana Gržan / she.hr