Čovjek i more su neraskidivo povezani. Od pamtivijeka, ono je čovjeku izvor hrane, egzistencije, zdravlja i opuštanja.

More ima čudesan utjecaj na naše fizičko i psihičko zdravlje. Oduvijek su ljudi štovali more, njegovu izvanrednu snagu i ljepotu. Opjevano je u mnogim pjesmama, štovano kroz razna božanstva, o njemu su se ispredali mitovi i legende. «…i dobro jutro kažem more zlato…» pjeva J. Pupačić.

Prema staroslavenskoj mitologiji u početku nije bilo ničega, tek beskrajna mračna praznina nad morem, koje je počivalo na zgusnutoj sili tmine. More je bilo silno duboko i usud je odredio da samo božansko biće može dosegnuti do njegova dna posutog magičnim zlatnim prahom stvaranja i iznijeti ga nad površinu. Iznad voda postojala je tek jedna stvar. Bilo je to veliko jaje, a u jajetu je počivao Svarog, božanski tvorac, koji je okružen silom tame eonima snivao san o postanku svijeta. Pod utjecajem životnih sila u trenu božanskog rođenja pojavila se na ljusci jajeta pukotina i iz nje sinu oslobođeno svjetlo koje je dotad blagotvorno okruživalo usnulo božanstvo. Svjetlost udari o tminu pokrenuvši u njoj silu stvaranja, zvanu božanskim Tibogom, božanstvom bez stvarna oblika, silu koja će voljom Svarogovom stvoriti tvar od koje će biti sazdan svijet. (Hrvatski mitovi i legende, 1996.)

Ova starohrvatska mitologija dio je europske kulturne baštine koju, ne tako davno, nismo poznavali, učili smo grčku, egipatsku, rimsku mitologiju ali o Svarogu, Perunu, Vodanu nismo znali gotovo ništa. Bog mora za stare Hrvate bio je Vodan.

Jadransko more jedno je od najčišćih mora Europe (izvještaj Europske agencije za okoliš, engl. European Environmental Agency, za 2011). U odnosu na ocean, većeg je saliniteta, bogatije mineralima i mikroelementima.

Istraživanja su pokazala da se vode Jadranskog mora izmijene u cijelosti u prosječnom roku 3,3 godine, dok je poznato da za neka druga mora to razdoblje traje i do 40 godina. Prozirnost Jadranskog mora daleko je veća od drugih mora te iznosi i do 56 metara. Salinitet Jadrana od 38‰ također je viši od svjetskoga prosjeka, a veliki broj rijeka ponornica koje izviru iz kršnog vapnenca Velebita dodatno ga oplemenjuju kalcijem te drugim mineralima.

Bez obzira iz kojeg dijela Hrvatske potječemo zaista živimo nadomak najčišćem izvoru zdravlja, ljepote i energije. Dozvolite da vas upoznamo s blagotvornim učincima morske vode na zdravlje i ljepotu.

Blagodati mora i morske soli

Otac medicine, Hipokrat (460- 375 g. pr. Krista) prvi je proučavao ljekoviti učinak mora i morskih krajeva na svojem zavičajnom otoku Kosu u Egejskom moru. Do te je spoznaje došao promatrajući blagotvoran učinak mora na ranjene ruke ribara. Shvatio je da morska voda smanjuje rizik od infekcije i obnavlja stanice kože, te potiče izmjenu minerala i toksina između krvi i vode.

Ninski cvijet soli

Stari Grci i Rimljani su bili fascinirani morem, pa je pjesnik Euripid pisao kako more vraća zdravlje čovjeku, filozof Platon je tvrdio da ispire sve čovjekove boljke, a rimski liječnik i filozof, grčkog podrijetla, Galen iz Pergama opisao je ljekovito djelovanje čestica soli koje sadrži morski zrak.

Sredinom 19. stoljeća liječnik Claude La Bonnardiere osmislio je sustav liječenja morskom vodom i zrakom, nazvavši ga talasoterapija (grč. thalasa = more).

More & zdravlje

Ljekovitost mora poznata je od davnina. Šetajući kraj mora udišemo zrak obogaćen negativnim ionima koji pospješujuoksigenizaciju cijelog organizma. Energija koju emitiraju negativni ioni dovodi do izvjesne psihičke i fizičke blagodati po ljudski organizam, pa ih nazivamo vitamini iz zraka. U zatvorenim prostorima dolazi do neravnoteža između količine pozitivnih i negativnih iona što dovodi do postupnog narušavanja obrambenog mehanizma čovjeka.

Plivanjem se trenira cjelokupna muskulatura tijela, ruke, ramena, leđa, grudni koš, stražnjica i noge, stječe se zavidna kondicija i izdržljivost te usporava proces starenja. Osim što produžuje mladost, plivanje koristi i ljepoti tijela. Nadalje, plivanjem se troše kalorije i potiče mršavljenje (slobodan stil – za trideset minuta izgori otprilike 350 kalorija!). Jednostavno rečeno, plivanjem do zdravlja.

185011949

Zbog antibakterijskog i antivirusnog učinka ubrzava zacjeljivanje rana, te sprečava infekciju i smanjuje bol. Morska voda može smanjiti upalu i pomoći iscijeliti mnoga kožna oboljenja kao što su atopijski dermatitis, rosacea, psorijaza i ekcemi.

More potiče čišćenje organizma, jača funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne tvari, kao što su jetra, bubrezi i koža.

Jadransko može sadrži preko 80 esencijalnih minerala i elemenata. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućava djelovanje minerala i elemenata u tragovima (natrij, magnezij, kalciji, kalij, silicij, čak srebro i zlato, uran, dušik, litij, cink, fosfor, jod, selen i željezo).

Minerali i elementi u tragovima neophodni su za zdravlje. Vitalne funkcije tijela, disanje i znojenje, troše minerale i elemente u tragovima. Stoga je važno te elemente nadopunjavati svakodnevnom konzumacijom kvalitetne vode, te pravilnom i kvalitetnom prehranom.

Među elemente u tragovima čiji nedostatak može uzrokovati manje ili veće zdravstvene tegobe spada i jod.

Jod, zdravlje i more

Jedan od najvažnijih elemenata u tragovima iz mora je jod. Jod je neophodan za proizvodnju hormona štitnjače koja utječe na mnoge procese u tijelu.

Štitna žlijezda uvelike kontrolira metabolizam našeg organizma. Hormoni štitnjače kontroliraju brzinu kojom se vršiti izmjena tvari u organizmu, kojom brzinom se tvari razgrađuju, a novonastale strukture ugrađuju u stanicu.

Najbogatiji izvori joda su prirodna morska sol, alge, mliječni proizvodi, ananas, artičoke, šparoge i tamnozeleno povrće.

Nedostatak joda u tijelu se očituje kroz grčeve u mišićima, hladne ruke i stopala, sklonost debljanju, lošu memoriju, zatvor, depresiju, edeme, mialgiju, slabost, suhu kožu, lomljive nokte. Manjak joda može dovesti i do hipotireoze, gušavosti, debljanja, mentalne retardacije i nekih vrsta raka.

Autor: Dea Flores