Nakon akcije u Point Shooping centru u prvoj polovici veljače, Zaklada Ana Rukavina nastavlja pozivati građane na upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Nova akcija održat će se u srijedu, 25. veljače od 10 do 12 sati na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Kačićeva 26).

Ovu akciju Zaklada Ana Rukavina održava na inicijativu Vesne Jurić, potpredsjednice Studentskog zbora Geodetskog fakulteta u Zagrebu te Studentskog zbora Građevinskog fakulteta.

U Registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti i time dati šansu za život teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

Poruka svake akcije upisa u Registar je “Lijek je u nama”, kojim Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 46.941 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je 44 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

1 Komentar