U četvrtak, 05. ožujka, od 11 do 13 sati u Studentskom domu Stjepan Radić održat će se nova akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Studentska akcija Zaklade Ana Rukavina održat će na inicijativu studentica Lucije Ivandić i Anamarije Zanić čijem se prijatelju, dvadesetsedmogodišnjem Jurici Antoliću, nakon dvije godine vratila leukemija te mu je za liječenje potrebna transplantacija koštane srži.

U Registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti i time dati šansu za život teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

Poruka svake akcije upisa u Registar je “Lijek je u nama“. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 47.046 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je 44 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

1 Komentar