Početna Mozaik Više od 500 posjetitelja na Danu otvorenih vrata MFZ-a

Više od 500 posjetitelja na Danu otvorenih vrata MFZ-a

Za jedno studentsko mjesto na zagrebačkom Medicinskom fakultetu natječu se čak četiri maturanta. Zagrebačka Medicina je najveći i najstariji medicinski fakultet u Hrvatskoj koji obrazuje gotovo tri četvrtine svih hrvatskih doktora medicine.

Dan otvorenih vrata na MFZ-u

Dan otvorenih vrata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je u subotu, 21. ožujka, kako bi se Fakultet predstavio potencijalnim budućim studentima, ali i svima koje zanima ovaj međunarodno prepoznati centar izvrsnosti u medicinskoj izobrazbi i znanosti. Posjetitelji su ovom prilikom mogli dobiti potrebne informacije o prijamnom ispitu i uvjetima upisa, nastavnom programu i uvjetima studiranja, kao i upoznati sa znanstvenim, nastavnim i društvenim aktivnostima Fakulteta.

Dan otvorenih vrata zagrebački MFZ organizira već treću godinu zaredom kako bi potaknuo i privukao srednjoškolce na studiranje medicine, što je posebice značajno s obzirom na činjenicu da u Hrvatskoj sve više nedostaje liječnika. Upravo su zbog toga i povećane upisne kvote posljednjih godina, a pritom su uvedeni i novi studijski diplomski i poslijediplomski programi te organizirani različiti oblici trajne edukacije liječnika i drugih zdravstvenih profesionalaca. Osim toga, ovo je jedan od malobrojnih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i jedini među hrvatskim medicinskim fakultetima koji uz polaganje državne mature na razini «A» iz svih predmeta, zahtjeva još i polaganje prijemnog ispita.

MFZ obrazuje gotovo tri četvrtine svih doktora medicine u Hrvatskoj i oko 80 posto doktora medicinskih znanosti. Ovaj najveći i najstariji medicinski fakultet u Hrvatskoj želi ponuditi program koji je usmjeren studentu s ciljem osiguravanja poticajnog intelektualnog okruženja kako bi se studenti na svim razinama obrazovanja pripremili za sve izazove koje im pruža moderna medicina. Nedavno je Fakultetu dodijeljen status Centra izvrsnosti iz reproduktivne i regeneracijske medicine, na temelju stroge međunarodne recenzije. Takav centar okupit će veliki broj istraživača u temeljnim i klliničkim znanostima i omogućiti privlačenje znatne količine znanstvenog novca iz europskih fondova.

Dan otvorenih vrata na MFZ-u2

Centar izvrsnosti hrvatskog visokoobrazovnog sustava

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu hrvatski je centar izvrsnosti s Certifikatom za kvalitetu u Europskom visokoobrazovnom prostoru, koji mu je dodijeljen prije dvije godine. Prije mjesec dana zagrebačkom je Fakultetu dodijeljen prestižni Certifikat za internacionalizaciju i to za Studij medicine na engleskome jeziku. Time je zagrebačka Medicina postala prvi, zasad i jedini, fakultet u Europskoj uniji s takvim certifikatom iz područja Biomedicine, dodijeljenim na temelju natječaja Europskoga konzorcija i stroge međunarodne evaluacije.

Na Studiju medicine na engleskom, koji se odvija uzastopce već punih jedanaest godina, trenutno studira 250 studenata iz 29 zemalja svijeta – od Europe, Izraela, do Kanade, SAD-a i Australije. Na studiju medicine na hrvatskom jeziku koji se u Zagrebu odvija već 97 godina u Zagrebu trenutno studira 1700 studenata. Fakultet održava i tri doktorska studija, od kojih je jedan međunarodni, i pedesetak različitih poslijediplomskih stručnih studija, koje trenutačno pohađa 630 studenata.

Osim Dana otvorenih vrata, MFZ tijekom svibnja organizira i Dan doktorata, gdje svi doktorandi ili oni koji su netom na Fakultetu obranili svoju disertaciju prikazuju svoje radove i o njima raspravljaju sa stručnim povjerenstvom i ostalim zainteresiranima. Dan doktorata ima i međunarodni karakter, jer na njemu tradicionalno gostuju doktorandi i profesori nekih od europskih medicinskih fakulteta odnosno sveučilišta.

Dan otvorenih vrata na MFZ-u3