Početna Festivali Počinje 8. Subversive Festival

Počinje 8. Subversive Festival

“Prostori emancipacije: mikropolitike i pobune” u fokusu su i filmskog i teorijskog dijela programa 8. Subversive Festivala koji će se od 3. do 16. svibnja održavati u kinima Europa, Tuškanac, Grič i KIC te Akademiji likovne umjetnosti, Ekonomskom fakultetu, Filozofskom fakultetu i drugima.

U teorijskim programima sudjelovat će preko 120 velikana suvremene kritičke misli iz svih krajeva svijeta. Od sudionika na Subversive forumu, Međunarodnoj konferenciji i Školi suvremene humanistike te SubLit Caffeu, Subversive P.E.N.-u i Sajmu angažirane književnosti izdvajamo indijsku filozofkinju i ekofeministicu Vandanu Shivu, predstavnike Podemosa, Sirize, novoosnovane Radničke fronte te Luku Meseca i Inicijativu za demokratski socijalizam, zatim australskog profesora ekonomije Stevea Keena, izvršnog direktora Greenpeacea Kumija Naidooa, te Lise Vogel, Richarda Seymoura, Viveka Chibbera, Ska Keller, Uga Matteija, Wanga Huija i mnoge druge.

Na 8. Subversive Film Festivalu vidjet ćemo 50-ak vrhunskih filmskih ostvarenja od kojih će najbolji osvojiti festivalsku nagradu “WILD DREAMER”.

Vandana Shiva, Kumi Naidoo, Steve Keen, Ugo Mattei, Wang Hui, članovi Podemosa i Sirize te filmaš Joshua Oppenheimer gosti su 8. Subversive Festivala.

Subversive Forum

Subversive Forum (dvorana Müller kina Europa) i ove godine u pet programskih dana od 11. do 15. svibnja nastavlja razvijati i unaprjeđivati platforme za alternativne društvene prakse i mobilizacije. U nizu panela koje će voditi predstavnici različitih organizacija iz regije i Europe obradit će se goruće teme financijalizacije i financijske krize u jugoistočnoj Europi, prostora nove društvenosti, transformacije uvjeta društvene reprodukcije i emancipacije, mogućnosti povezivanja ljevice na Balkanu, ljudskih prava, odgovornosti i sukoba, rasprava o TTIP-u na kojoj će gostovati predstavnici međunarodnih i domaćih organizacija i grupa u polju zaštite radničkih prava i okoliša, paneli o niskougljičnim tranzicijama u svjetlu održivog razvoja u gradu Zagrebu te zadrugama, socijalnom poduzetništvu i ulozi lokalne zajednice itd.

Film Festival

Otvara dobitnik Zlatnog medvjeda 65. Berlinalea, iranski film “Taksi” Džafara Panahija, a održavat će se od 3. do 10. svibnja u kinima Tuškanac, Europa, Grič i KIC. Osim natjecateljskog programa igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova iz kojeg će najbolja ostvarenja biti nagrađena festivalskom nagradom “WILD DREAMER” preporučamo bogat popratni program pod nazivima Film esej, Film filozofija, hommage ruskom genijalcu Alekseju Germanu, Femi punk uz niz gostovanja filmaša te masterclassove Joshue Oppenheimera, Radovana Tadića i Borisa Malagurskog.

Škola suvremene humanistike

Ove godine nastavlja se obrazovni pilot-program Školu suvremene humanistike, dodatno obogaćen uključivanjem neformalnih oblika učenja. U partnerstvu s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu pripremljena su predavanja, okrugli stolovi i interaktivne radionice na temu Socijalna dimenzija kulturnih politika. Tijekom tjedan dana, od 8. do 14. svibnja, zagrebačkoj publici predstavit će se desetak predavača i voditelja radionica koji će analizirati niz problema koji se javljaju u provođenju kulturnih politika u svjetlu neoliberalnih mjera štednje i kontinuiranog smanjivanja proračuna za kulturu.

Sajam angažirane književnosti

Početak Sajma angažirane književnosti 7. svibnja (dvorana Müller kina Europa) obilježava pjesničko-performativni program SubLit Caffea – “PREKARIJAT vs. PLUTO&BIRO&PLUTOKRACIJA” u kojem će nastupiti Tomislav Marković (Beograd), Arben Idrizi (Priština), Faruh Šehić i Ferida Duraković (Sarajevo), Jani Kovačić (Ljubljana) te Vlado Bulić, Branislav Oblučar, Nikola Tadić, Martina Vidaić i Milan Rakovac iz Hrvatske.

Dvodnevni program Hrvatskog P.E.N. centra “Poetry Alive! Poezija i subverzija s čitanjem poezije” (8. i 9. svibnja, dvorana Müller) uz domaće predstavit će i inozemne umjetnike – pjesnikinju, urednicu i aktivisticu iz Bocvane Tj Demu, kineskog pjesnika iz Pekinga Bei Linga, albansku pjesnikinju Luljetu Lleshanku, Sarajliju Senadina Musabegovića, pjesnikinju, esejisticu i dramatičarku iz Nice Claude Ber te Tanju Bakić, Moniku Herceg, Maju Hanić, Gorana Čolakhodžića, Luku Mavretića i druge.

Više informacija o Festivalu potražite na službenoj web stranici te Facebooku 8. Subversivea.

Festival neslužbeno započinje Subversive Partyjem, danas (subota, 2. svibnja) u Vip Clubu na Trgu bana Jelačića.