studentica, ilustracijaSveučilište u Zagrebu ostvarilo je vrlo dobre rezultate potvrđenih izbora za upis u 1. godinu studija za sljedeću akademsku godinu, a promatra li se ukupna upisna kvota, ima popunjenost veću od 96 posto, što je najbolji rezultat u odnosu na ostala sveučilišta u Hrvatskoj, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Kad se gledaju potvrđeni izbori za upis u prvu godinu preddiplomskih, integriranih i stručnih studija, Sveučilište u Zagrebu ostvarilo je doista dobre rezultate, rekla je prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak, naglasivši da je “najimpresivnija brojka, kada pogledamo sve studije Sveučilišta u Zagrebu, popunjenost koja je viša od 96 posto”.

Sveučilište u Zagrebu imalo je ukupnu upisnu kvotu od 12.570 slobodnih mjesta, što je 45 posto svih upisnih mjesta na hrvatskim sveučilištima, rekla je Divjak dodavši da zagrebačko Sveučilište u ukupnoj kvoti ima najmanji postotak izvanrednih studenata (8,6), a što se tiče broja prijava, on je bio 10 puta veći od broja slobodnih mjesta.

Omjer upisne kvote i prvih izbora, koji odražava atraktivnost sveučilišta, pokazuje da je on najpovoljniji na Sveučilištu u Zagrebu. To znači da bi, objasnila je Divjak, Sveučilište moglo upisati 36 posto studenata više, kad ne bi postojale unaprijed određene upisne kvote.

Otvoreno pismo rektora Bjeliša
Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš uputio je danas studentima otvoreno pismo u povodu odluke Senata od 5. srpnja kojom se najavljuje odgoda početka nastave sljedeće akademske godine na Sveučilištu u Zagrebu. Razlog je upućivanje u saborsku proceduru triju prijedloga zakona o visokoškolskom obrazovanju.
Odluka je donesena, ističe Bjeliš u pismu, jer na sveučilištu postoji široka suglasnost da bi sadašnji prijedlozi zakona bili “pogubni, kako za Sveučilište u Zagrebu, tako i za hrvatski sustav visokoga obrazovanja i znanstvene djelatnosti u cjelini”.
Usvajanjem tih zakona “upravljanje Sveučilištem otuđilo bi se od njegovih profesora i studenata te podvrgnulo vanjskim utjecajima uvjetovanim političkim ili nekim drugim skupnim interesima”. Usto bi se, dodaje, onemogućilo normalno djelovanje Sveučilišta i vjerojatno “stvorile pretpostavke za njegov raspad”.

Jesenski upisni rok

Za jesenski rok na Sveučilištu u Zagrebu ostaje još petstotinjak mjesta, a točni podatci znat će se kad se studenti koji su potvrdili prvi izbor stvarno i upišu.

Što se tiče participacije studenata, Sveučilište u Zagrebu i ove će godine upise provoditi kao i lani, kazala je Divjak. Tako bi, u okviru usvojene kvote za redovite studente, bez plaćanja studiralo 3913 studenata, po linearnom modelu, odnosno uz simboličnu participaciju, studirao bi 3321 student, a maksimalnu bi participaciju plaćalo 3412 studenata.

Preddiplomski i dodiplomski studiji

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i vlada još nisu donijeli odluku hoće li i ove godine financirati troškove preddiplomskih i diplomskih studija i na koji način će se to provesti, istaknula je Divjak dodavši da bi to trebalo biti, kao i proteklih godina, regulirano posebnim ugovorom između MZOŠ-a i Sveučilišta.

Osvrnuvši se na kraju i na kalendar iduće školske godine, Divjak je naglasila da je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja donio jednostranu odluku o kalendaru održavanja državne mature, bez konzultacija sa Sveučilištem. (Online-Zagreb.hr /Hina)