Čini se kao da je to bilo u nekom drugom životu, kada su telefoni služili isključivo za telefonske pozive i omogućavali nam tek verbalnu kombinaciju s onima koji se nisu nalazili u našoj blizini.

Otkad je 2007. godine Apple lansirao svoj iPhone, sve se u svijetu mobitela okrenulo naglavačke pa danas mnogi korisnici uopće više ne koriste klasične pozive na svom telefonu. Umjesto toga, kupuju mobitele zbog brojnih drugih privlačnih značajki koje poboljšavaju kvalitetu svakodnevice.

Istina je, telefon više nije samo sredstvo za pozive, već mali kompjutor kojeg imate u svom džepu, sposoban odraditi puno više toga od klasičnog stolnog računala. Pa iako funkcionalnost modernog pametnog telefona polako počinjemo uzimati zdravo za gotovo, nije se loše povremeno prisjetiti što nam sve osigurava njegovo korištenje, kako bismo shvatili koliko je zapravo promijenio svijet u kojem živimo.

GPS, fotoaparat i Internet uvijek na raspolaganju

Pametni telefon zaista je u sebi ujedinio mnogo toga. Naravno, pristup Internetu je njegova glavna odlika, jer omogućuje nam da u svakom trenutku dođemo do vrijednih informacija te komuniciramo s drugima, putem emaila, video poziva ili tekstualnih poruka.

A tu je naravno i njegova kamera, danas sposobna raditi fotografije koje ne zaostaju mnogo za profesionalnim fotoaparatima. To je potpuna suprotnost realnosti koja je postojala prije nego su se pojavili pametni telefoni, kada smo morali okolo škljocati fotićem pa čak i nositi fotke na razvijanje, s digitalnim fotoaparatom kao prijelaznim rješenjem za koji smo mislili da je revolucionaran, no na kraju i nije bio.

Moderni mobitel u sebi ima i GPS, što vam olakšava snalaženje u potpuno nepoznatoj sredini i učinilo je putovanja svijetom značajno ugodnijima i sigurnijima. Zahvaljujući GPS-u i virtualnim kartama danas bez problema možete pronaći obližnju bolnicu ili odličan restoran, a pomažu vam čak se i povezati s ljudima u vašoj blizini, putem aplikacija za upoznavanje.

Zabava na dlanu, kao i jednostavna plaćanja

Pametna tehnologija okrenula je i svijet zabave naglavačke, jer sada su vam različiti zanimljivi sadržaji dostupni 24 sata dnevno. Bilo da pokušavate kratiti vrijeme u javnom prijevozu ili želite pogledati nešto zanimljivo prije spavanja, mobitel vam to omogućuje već u nekoliko klikova.

Od audio pjesama do video sadržaja, sve vam je putem mobitela dostupno na društvenim mrežama i streaming servisima, a uvijek možete igrati i različite video igre, kao i igre znanja pa i igre na sreću.

To je razlog zašto se danas zabava u velikoj mjeri preselila na Internet pa sada u džepu nosimo neiscrpan izvor intrigantnih sadržaja, uvijek spremnih da u njima uživamo.

A mobiteli ne samo da nas zabavljaju, već nam značajno olakšavaju čak i neke od najvažnijih radnji, poput plaćanja. Da, bez problema ćete uz mobilno bankarstvo platiti sve što poželite kupiti na Internetu

Sve je to otišlo još korak dalje zahvaljujući Google i Apple Pay usluzi. Ove aplikacije omogućuju vam da bežičnim NFC prijenosom komunicirate čak i s uređajima za očitavanje bankovnih kartica u dućanima, za beskontaktno plaćanje uz koje nema potrebe čak niti upisivati vlastiti PIN.

Osvjetljuje prostoriju, a može biti i ogledalo

Koliko su moderni mobiteli moćni pokazuje i to što danas služe čak i za osvjetljivanje prostorije u mraku. Naime, ne trebaju vam lampe na baterije niti bilo kakve baterijske svjetiljke jednom kad ponestane struje, jer dovoljan je jedan klik na mobitelu da vam osigura pregršt svjetlosti koja će vam pomoći čak i u mrklom mraku.

Mobitel se uz pomoć modernih aplikacija može pretvoriti i u ogledalo pa i mjeriti vam različite zdravstvene pokazatelje, od potrošnje kalorija do otkucaja srca, a svojim zumiranjem i fotografiranjem otkriva vam zdravstveno stanje onih dijelova tijela koja sami nikako ne možete vidjeti.

U svakom slučaju, zaista je nevjerojatno koliko različitih zadataka danas ujedinjuje mobilni telefon, a što je najbolje, stalno dobiva nove funkcionalnosti i tako nam dodatno olakšava snalaženje u modernom svijetu…