Početna Novosti Turistički obilazak Gornjogradskih coprnica povodom Dana žena

Turistički obilazak Gornjogradskih coprnica povodom Dana žena

Turistički obilazak - Gornjogradske coprnice
Foto: Pixabay

Gornjogradske coprnice projekt je kulturno-turističkog obilaska grada u kojem možete doznati o povijesnim slučajevima vještičarenja, primjerima čarobnjaštva na prostoru Zagreba, ali i najpopularnijim predajama i vjerovanjima o coprnicama.

Ovaj turistički obilazak govori i o progonima vještica, ali ipak će te slušati više o sastojcima čarobnih napitaka, uslugama koje su se tražili od vještica, vjerovanjima o tome kako se od vještica zaštititi ili koja mjesta izbjeći ako ih ne želite susresti. Ovom prigodom, Coprnice će na neki način dobiti priliku iznijeti svoju stranu priče, moći će se čuti o stvarnim ženama iz sudskih spisa, ali i coprnicama koje je narod stvorio u svojim brojnim predajama.

Gornjogradske coprnice odlučile su ove godine organizirati poseban obilazak povodom Dana žena i posvetiti ga pitanju zašto je upravo žena bila optužena za ovaj zločin. Na prostoru Zagreba optužene su sve redom žene, uz tek pokoju mušku iznimku. Tko su bile te žene, jesu li bile stare mlade, ružne ili privlačne, zbog čega su privlačile pažnju i izazvale takav animozitet? Priče će se potkrijepiti stvarnim povijesnim primjerima u kojima je solidarnost žena jednih prema drugima ponekad imala kobne posljedice.

Turistički obilazak održat će se u subotu, 7. ožujka, a početak ture je u 18h ispred Turističko informativnog centra, cijena ture je 60kn dok djeca do sedam godina turu prolaze besplatno.

Kako doznajemo od organizatora, grupe za Dan žena su već popunjene zbog čega je organiziran novi obilazak na prvi dan proljeća – 21. ožujka. Prijaviti se možete na mail adresu [email protected] ili tel. 091 554 20 20

Više informacije možete pronaći na SLUŽBENOJ WEB STRANICI ili FACEBOOKU.

Turistički obilazak - Gornjogradske coprnice

 

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here