I ove godine, “najzabavnije događanje u gradu” (Jutarnji list) – kulturno-turistička atrakcija “DVORIŠTA”, tijekom 10 dana srpnja, kroz raznolike zabavne programe i profiliranu eno/gastro ponudu nastavlja pričati priče o nekim od najljepših dvorišta Gornjeg grada.

U skladu sa sloganom manifestacije “Svako ima svoju priču…” pričamo priče o prošlosti Gornjeg grada, a svako dvorište uistinu ima samo svoju priču i kroz te priče i Zagrepčanima i sve brojnijim gostima predstavljamo Zagreb kakav još nisu doživjeli – tvrde iz organizacije.

Od petka 17. do nedjelje 26. srpnja svi zainteresirani ponovno će imati jedinstvenu priliku zaviriti iza vrata gornjogradskih palača i otkriti neke od najljepših privatnih i javnih vrtova i dvorišta gornjogradskih palača – dvorište palače Balbi u Demetrovoj, čarobni vrt Državnog arhiva palače Erdödy-Drašković na vrhu Opatičke ili malo intimno privatno dvorište u Opatičkoj ulici.

Kultno dvorište u Basaričekovoj

Novitet ove godine jest i jedinstveni zeleni unutarnji vrt Atelijera Meštrović u Mletačkoj s Meštrovićevim skulpturama koji će biti otvoren cijelim tijekom manifestacije, a posebna atrakcija svakako je otvorenje kultnog dvorišta u Basaričekovoj 11 u kojemu je sniman najzagrebačkiji od svih filmova – remekdjelo Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli”, u kojemu će posjetitelji moći konzumirati špek i gemišt i uživati u starogradskim popevkama.

Tijekom trajanja manifestacije sva dvorišta bit će otvorena za javnost svakim danom od 18:00 – 00:00h. Ulaz u sva dvorišta bit će slobodan.

30.000 posjetitelja prošle godine

Ova jedinstvena kulturno-turistička atrakcija proizašla je iz kreativne radionice G.A.D. PRODUKCIJE i Katapult promocije. Projekt se ostvaruje uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Podaci o 30.000 posjetitelja u 2014. i preko 7.100 lajkova na službenoj FB stranici, kao i izuzetno zanimanje javnosti i medija te brojne pohvale zabilježene u knjigama dojmova, potvrđuju zanimljivost i kvalitetu ovoga projekta te pružaju pretpostavke za njegov uspješni nastavak i u 2015. godini.

“Dvorišta” nude jedinstvenu atmosferu, odličnu zabavu, vrhunske izvođače i žive akustične svirke među kojima se već sad spominju Ivana Kindl, Iva Smojver, Ricardo Luque, Ivana Radovniković, Nikola Marjanović, Zagrebački puhački ansambl, Ansambl Antiphonus i još mnogi drugi.

Nagrade već za prvu godinu

Kvalitetu ovoga projekta potvrđuju i dvije prestižne nagrade dobivene već nakon prve godine manifestacije: nagrada “CBTour” i oznaka GREEN MARK – SIGN OF EXCELLENCE Saveza za energetiku Hrvatske za najkreativniji i najinovativniji projekt u turizmu s naglaskom na održivi razvoj, te nagrada MRAK – Mreže za razvoj i kreativnost za najkreativniji i najinovativniji turistički projekt ili proizvod u respaktabilnoj konkurenciji varaždinskoga Špancirfesta i Noći muzeja.