Stanovnici gradske četvrti Brezovica jednoglasno su rekli STOP SVINJARIJAMA i pogodovanju pojedincima, a DA za kvalitetan napredak i razvoj svog kraja ka kvalitetnom ratarstvu, obiteljskim OPGima, eko-turizmu, sportsko-biciklističkim i društveno-korisnim sadržajima koje će ovaj predivan prirodan kraj još više otvoriti dolasku mladih obitelji i budućnosti u Hrvatskoj.

Brezovica je dio Grada Zagreba, plaća isti prirez i daje isti porez – a kraj je koji velikim dijelom nema niti kanalizaciju, ponegdje još ni vodu, a ceste su toliko loše da svi voze onom jednom dobrom stranom (ako je slobodna, pa makar u drugom smjeru). Ali zato ima predivnu prirodu, netaknute šume, potoke, livade i ribnjake, vrhunsko plodno tlo i vodom bogate bunare i izvorišta – sve ono što joj Grad Zagreb nije morao planirati i davati, nego ima sama od kad postoji. Ima i najveći broj novonaseljenih mladih obitelji, jer kad jednom dođete i upoznate ovaj kraj, nije se teško zaljubiti. Brezovicu ne vole samo vlasti Grada Zagreba i predodredili su ju za svoje svinjarije.

Pokazala je to građanska inicijativa #STOPsvinjarijama u četvrtak 10. 11. 2022. na Tribini za građane Brezovice kako bi svoje susjede informirali o svemu što se upravo događa, a što gradska uprava nije ni u jednom trenutku podijelila niti javno niti prema lokalnoj i mjesnoj samoupravi. Pozvani su i predstavnici Grada Zagreba i Ministarstva gospodarstva i poljoprivrede. U ime gradonačelnika odazvao se Željko Matijašec, pomoćnik pročelnika za ured Gradonačelnika, te Branka Mrakušić i Emil Tuk iz Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strateško planiranje. Iz Ministarstva gospodarstva su ispričali ministra Filipovića, dok se Ministarstvo poljoprivrede uopće nije odazvalo pozivu. Sudjelovanjem na Tribini, pa i aktivno u dijelu s pitanjima i odgovorima, ovi su predstavnici vlasti ostali iznenađeni prikazanim činjenicama koje su prethodile objavi Natječaja za svinjogojstvo te su obećali i sami provjeriti iste. Nadamo se da želja i potreba za ekološkom održivosti i strateškom planiranju po mjeri čovjeka ipak nadjačava privatne interese i neplanska pogodovanja.

Zašto industrijskoj farmi tovljenika, koja je u zakupu zemlje za koju se još vode sporovi, u Kupinečkom Kraljevcu nije mjesto, kronološki od 2011. godine prikazuje planska degradacija ovog prirodno bogatog područja:

  • javni poziv na zakup čestica izašao je još 2014., i to na 50 godina uz potpisivanje Ugovora o zakupu 2015. – dok se Republika Hrvatska uknjižuje tek 2019.
  • projekt je namjerno rascjepkan, te se projektna dokumentacija predaje odvojeno za svaku česticu i za svaku farmu: 2 farme svaka s 800 tovljenika na po 999,98m2 (postoje podaci da se radi i o još dvije čestice s ukupno 1990 tovljenika) – rascjepkavanje kako bi se izbjegli zakonski propisi u slučaju potrebnih studija i rasprava strogo je zakonski zabranjeno od strane EU direktiva koje su implementirane u naše zakone
  • na istim česticama postoje zahtjevi za povratom vlastite nacionalizirane zemlje koji su još u tijeku, ali se ignoriraju
  • Hrvatske su vode potvrdile da voda iz vodonosnika Brezovica/Kupinečki Kraljevec donosi 25% pitke vode u sliv Mala Mlaka (koji je jedan od 4 sliva za Grad Zagreb i još jedini potpuno nezagađen). Sustavnim degradiranjem je Grad donio odluku o ukidanju vodozaštitnog područja na ovom terenu, a kao priprema za sve svinjarije koje ovdje planiraju.
  • Istu su zemlju izbrisali i iz sustava EKO mreže RH kojom EU prati strateški ekološki važna zemljišta i njihovo očuvanje.
  • Preko noći su izmijenili oznaku vrijednosti ovog visokokvalitetnog poljoprivrednog, voćarskog i vinogradskog tla iz P1 u manje kvalitetno P3 samo kako bi ga degradirali za svoje privatne interese: u Programu raspolaganja državnim zemljištem i vlasničkim papirima „bivših vlasnika“ stoji P1 oznaka, da bi u građanskoj inicijativi otkrili da na današnjoj geološkoj karti Grada jednostavno stoji P3 – bez ikakvih studija i pripadajućih znanstvenih provjera.
  • Ovaj prostor koji se nalazi na sjecištu svih prometnica Kupinečkog Kraljevca u pravcu Zagreba, u više je navrata – a prateći svaki poziv za Prostornim planiranjem Grada Zagreba – tražen za preimenovanje u javnu i društvenu namjenu: Zaključcima vijeća Mjesnih odbora i Gradske četvrti Brezovica 2011., 2013., 2017., , 2021.! Među ostalim, traženo je da se na području označenom kao K (kompostana) koje je trebalo biti postrojenje za biološku ili termičku obradu otpada, a protiv koje su se građani Brezovice izborili i dobili amandman da ista tamo ne bude, prenamjeni u sportsko-turističku namjenu s predanim idejnim projektom Aquaparka kojeg grad Zagreb niti nema.
  • 19 je stanovnika Kupinečkog Kraljevca čak i darovalo! svoju zemlju Mjesnom odboru kako bise ovdje konačno izgradio vrtić. Vrtić uz industrijsku farmu ne bi bio moguć.
  • Smrad i nečistoća koju donosi industrijska farma s više tisuća svinja na tisućama kvadrata zemlje onemogućit će kvalitetan život svim stanovnicima, smanjiti vrijednost njihove imovine, dovesti u upit ostanak na svojim ognjištima.
  • Samo 2,5 km od planirane farme, grad Zagreb i Gradska skupština je izradila i pozitivno glasala za novi Urbanistički plan uređenja USA škole u Brezovici za koju je investitor već uložio značajna financijska sredstva: nova škola, vrtić, sportska igrališta, šoping-centar s tržnicom, zgrada javne vatrogasne postrojbe, zdravstvena ustanova s ljekarnom, uz biciklističke staze, šetnice, ali i 300tinjak stanova u dvokatnicama za oko 1200 ljudi. Sve to trebalo bi niknuti na 300.000 kvadrata u Brezovici, na Brezovičkoj cesti i konačno donijeti toliko potreban razvoj i ulaganja, novi centar Brezovice. Je li Grad svjestan što čini? Investitor već najavljuje povlačenje…

Činjenica da Grad Zagreb može i treba biti zahvalan na prirodnom bogatstvu Brezovice koje ima u svojim gradskim gabaritima i oduševljeno ga čuvati, očuvati, zaštiti i ne dozvoliti ni najmanju devastaciju, pokrenula je ljude iz ovog kraja. „Želimo pokrenuti i cijeli Zagreb – koji treba shvatiti koliko su ova priroda i njena bogatstva važni za svakog stanovnika Zagreba – od pitke vode koja im dolazi baš s ovog vodonosnog područja i koja s najmanje 25% napaja vodocrpilište Male Mlake, od plodnog tla s najzdravijih ratarskih kultura pa i domaće stoke s naših OPGa na njihovom stolu do prirodnih šetnjica, šume i gljivarenja, konjičkog turizma i biciklizma. Ovaj je kraj DIO grada Zagreba gdje se mladi doseljavaju, gdje svaki stanovnik Grada Zagreba može pronaći miran onečišćen kutak prirode unutar svog grada i želimo da takav zdrav i čist i ostane!“, rekla nam je Ivana Pogačić, jedna od organizatorica građanske inicijative i tribine.

Shvatimo svi zajedno koliko je važno danas se boriti za svaki pedalj prirodnog kvalitetnog tla, čiste vode i zraka, protiv nametnutog zagađenja i postrojenja koja svoji na svome ne žele. Brezovčani i peticijom s više od 4000 skupljenih potpisa potvrđuju svoju borbu: POTPIŠI I TI! Budimo uz susjede iz Brezovice, iz Kupinečkog Kraljevca, građane Grada Zagreba koji se bore za očuvanje prirode i kvalitetu života, recimo zajedno #STOPsvinjarijama