Autor:
Hina /Online-Zagreb.hr

VjesnikU Tiskari Vjesnik rade danas za sve osim za dnevni list Vjesnik. Sindikat grafičara Hrvatske započeo je jutros jednodnevni selektivni štrajk i ne pronađe li se do kraja dana druga tiskara dnevne novine sa 70-godišnjom tradicijom sutra neće biti na kioscima.

– Ako tijekom dana budemo imali naznaka rješenja, ispunjenja naših zahtjeva, to se može izbjeći,- kazao je u telefonskoj izjavi za Hinu predsjednik Sindikata grafičara Hrvatske Stjepan Kolarić.

Znajući za mogući štrajk u Tiskari, u Vjesniku su se pripremili, rekla je Hini  predsjednica Radničkog vijeća Vjesnika Marijana Matković. Tvrdi, pronašli su drugu tiskaru. Takvu informaciju dobila je, kaže, od izdavača, tvrtke Narodne novine press.

Štrajk je najavljen još početkom lipnja i to zbog gubitaka dnevnog lista Vjesnik. Postupak mirenja nije uspio, a uz to u sindikatu također žele znati je li  definitivno prihvaćeno odvajanje dnevnog lista Vjesnik od Narodnih novina te koji je status Vjesnika. Sindikat od Vlade traži financijsku konsolidaciju Tiskare, odvajanje Vjesnika od Narodnih novina te donošenje transparentne odluke o daljnjem financiranju i sudbini lista Vjesnik.

Odvajanje Narodnih novina i Vjesnika većim je dijelom ispunjeno, jer je Nadzorni odbor Narodnih novina donio odluku da od 1. srpnja neće biti nakladnik Vjesnika koji mu mjesečno uzrokuje gubitak od tri milijuna kuna. Godišnje se za Vjesnik izdvaja 30 do 40 milijuna kuna, a Tiskara i Narodne novine zbog krize imaju manje posla i sve teže podnose teret. Zato iz sindikata najavljuju ako ni nakon današnjeg jednodnevnog štrajka ne bude naznaka rješenja njihovih zahtjeva 5. srpnja ići će ponovno u štrajk. A taj će potrajati do ispunjenja zahtijeva.

U sustavu Narodnih novina Vjesnik je od 2008. godine, a to mu očigledno nije donijelo ništa dobroga. Kao jedini dnevni list koji financira država moglo bi se reći da ga je ona i upropastila. Hoće li se sada naći netko dovoljno pametan i sposoban da ga spasi dok visi na rubu provalije znat ćemo već za nekoliko dana.

1 Komentar

  1. bok htoe bi vas ponuditi par ponuda svoja zbog starog odpadnog papira,1ponuda je dal bi hteli da suardujemo zajedno pola pola stim papirom__2ponuda dal bi hteli svaki put kad bi doso po papir da vam dam 250do 300kn a treca ponuda je davam dam godisnem 1000eura

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here