moneyU prostorijama HUP-a prošlog je tjedna održan okrugli stol povodom Svjetskog dana kreditnih unija. Okruglom stolu su nazočili predstavnici Ministarstva financija, Hrvatske narodne banke, Grada Zagreba, ostalih ministarstava, Tržišta novca, članovi uprava i nadzornih odbora kreditnih unija. Okrugli stol je organizirala Hrvatska udruga kreditnih unija (HUKU).

Okupljene je ispred HUP-a pozdravila Sanja Smoljak-Katić, te okupljenima čestitala Svjetski dan kreditnih unija.

Lokalna usluga, Globalno dobro

„Ovogodišnja tema Svjetskog dana kreditnih unija je Lokalna usluga, Globalno dobro  a sve naše aktivnosti usmjerene su ukazati na društvenu korisnost kreditnih unija odnosno ukazati da lokalna usluga čini globalno dobro.“ u uvodnom govoru istaknula je predsjednica HUKU-a, Željka Pirija-Benaković.
„HUKU i njene članice u ovoj godini su aktivno radile na financijskom opismenjivanju svojih članova i to će i nastaviti činiti. Naglasak stavljamo na obrazovanju mladih te na podizanju svjesti o postojanju kreditnih unija,“ zaključila je Pirija-Benaković.

Na financijskom opismenjavanju građana HUKU djeluje u sklopu šire inicijative nebankovnih udruga. Zagrebačka burza kroz svoju Akademiju također radi na osvješćivanju opcija koje građani imaju u raspolaganju vlastitim novcem. Naravno, uz adekvatne edukacije.
„Edukativne usluge Akademije su seminari, certificirani programi, stručni skupovi, edukativne posjete te online simulacije trgovanja na ZSEu“ objasnila je Melita Marčeta, voditeljica Akademije Zagrebačke burze.
„Sretni smo primjetiti kako naše programe pohađaju najrazličitije demografske skupine građana: od studenata ekonomije koji za izborne predmete koriste online simulaciju trgovanja na ZSE, do starijih građana koji u karijeri nisu bili vezani na financijski sektor, ali su u kasnijim godinama otkrili ljubav prema ulaganju,“ zaključila je Marčeta.

Financijske institucije van bankarskog sektora

O kreditnim unijama kao financijskim institucijama van bankarskog sektora, njihovom pozicioniranju i programskim aktivnostima govorio je Igor Škrgatić, predsjednik Koordinacije nebankarskih institucija na financijskom tržištu:
„HUP je pokrenuo inicijativu o nebankarskim institucijama koje podržavaju kreditne unije, Zagrebačka burza, Središnje klirinško depozitarno društvo, Hrvatski anđeli… Svrha je upoznati građane republike Hrvatske s činjenicom da na tržištu postoje financijske institucije van bankarskog sektora. Programske aktivnosti Koordinacije su: financijska pismenost građana koju želimo provoditi kao nacionalni program, sudjelovanje u kreiranju zakona i propisa, te informiranje javnosti o zbivanjima i stavovima unutar koordinacije,“ objasnio je Škrgatić.