Foto: Infopunkt.tvMinistar poduzetništva i obrta Gordan Maras očekuje da će do sredine iduće godine novi zakon o poticanju investicija rezultirati otvaranjem otprilike 4.000 novih radnih mjesta diljem Hrvatske.

‘U svega 11 mjeseci primjene, taj je zakon postigao rezultate identične onima ostvarenim u pet godina primjene starog zakona prethodne vlade” rekao je Maras.

[infopunkt 7083 1] Gordan Maras

Od početka primjene Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja u listopadu prošle godine, zaprimljeno 152 zahtjeva za stjecanje statusa nositelja poticajnih mjera, te da planirane investicije dosežu 4,1 milijardu kuna, što bi moglo rezultirati otvaranjem otprilike 4.000 novih radnih mjesta.

[infopunkt 7083 4] Gordan Maras

U proteklih pet godina primjene starog zakona zaprimljeno je tek 250 zahtjeva, a planirane investicije iznosile su 3,9 milijardi kuna.

”Hrvatska je u ovom trenutku, što se tiče uvjeta, jedna od najkonkurentnijih i najinteresantnijih zemalja za ulaganje u okruženju” ustvrdio je Maras.

Od 152 prijavljenih projekata, najviše ih je iz Varaždinske županije (19), potom Splitsko-dalmatinske (15), Grada Zagreba (14) i Krapinsko- zagorske županije (13).

Otvaranje najvećeg broja radnih mjesta po realizaciji planiranih investicija očekuje se u Primorsko-goranskoj (210), Splitsko-dalmatinskoj (198), Istarskoj (196), Krapinsko-zagorskoj (188) i Požeško-slavonskoj županiji (185).

Po djelatnostima, među planiranim investicijama prednjače one u metaloprerađivačku, drvno-prerađivačku i prehrambenu industriju te turizam, rečeno je na konferenciji.

Ministar poduzetništva i obrta najavio je smanjenje parafiskalnih nameta za male i srednje poduzetnike, posebno komorskog doprinosa, istaknuvši kako očekuje da će se u idućim godinama odustati od obveznog članstva u potpornim institucijama.

Odgovarajući na upit novinara u vezi eventualnih sankcija koje bi EU mogao uvesti prema Hrvatskoj zbog slučaja „lex Perković“, Maras smatra da Hrvatska neće izgubiti niti jedan euro iz strukturnih fondova zbog tog slučaja.

”Zbog takvih stvari nikada nitko nije izgubio ni jedan euro pa tako neće ni Hrvatska” izjavio je Maras.

[infopunkt 7083 8] Gordan Maras

Infopunkt.tv

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here