Početna Događanja Zagreb Business Summit: Kako koristimo investicijski potencijal Junckerovog plana?

Zagreb Business Summit: Kako koristimo investicijski potencijal Junckerovog plana?

zagreb business summit 2014.
Zagreb Business Summit 2014.

Zagrebački velesajam od 16. do 18. rujna organizira drugi po redu Zagreb Business Summit, kao središnje mjesto razmjene iskustava te predstavljanja razvojnih projekata i najboljih europskih praksi. Okupit će predstavnike domaćih i inozemnih gradova i regija te stručnjake s različitih područja razvoja – od europskih fondova do brendiranja gradova.

Summit će se održati pod nazivom “Gradovi i regije – generatori razvoja”, a naglasak će biti na Investicijskom planu za Europu, kojim bi se u periodu od 2015. do 2017. godine trebala omogućiti investicijska ulaganja u vrijednosti od 315 milijardi eura. Ključna uloga summita je pomoći hrvatskim gradovima i regijama da uhvate korak s Europom i iskoriste mnogobrojne mogućnosti koje im se nude.

Junckerov plan

Nastavak je ovo vrlo uspješnog prošlogodišnjeg summita, koji je kroz konstruktivan dijalog velikog broja relevantnih sudionika i konkretne zaključke imao za cilj pridonijeti gospodarskom razvitku Hrvatske, te kroz prezentacije domaćih investicijskih potencijala privući domaće i strane investitore, među kojima je najbrojnija bila gospodarska delegacija iz Pekinga.

zagreb business summit 2014.

Krovna tema je aktualna, s obzirom da Investicijski plan za Europu, široj javnosti poznat i kao Junckerov plan, predstavlja značajan ulagački potencijal za zemlje članice EU, pa tako i za Hrvatsku. Junckerov je plan izazvao i brojna polemiziranja zbog svoje multiplikacijske ovisnosti – da bi plan bio učinkovit svaki je euro javnog novca iz proračuna potrebno pretvoriti u 15 eura kroz privatne investicije. Hrvatska je Europskoj komisiji prijavila 25 projekata u vrijednosti 9 milijardi eura, a ekonomski analitičari predviđaju da bi ostvarivanje planiranog za Hrvatsku značilo rast BDP-a za 0,8 do 0,9 bodova.

Međutim, kako provedba planiranog trenutno izgleda na lokalnoj i nacionalnoj razini, odnosno što je do sada poduzeto da se osiguraju potrebne privatne investicije?

Pokroviteljstva i odgovore na ova pitanja na drugom Zagreb Business Summitu ponudit će brojni predstavnici vlasti i donosioci odluka s lokalnih, regionalnih, nacionalnih i europskih razina među kojima su i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, predstavnik Europske komisije Karl Falkenberg, izvršni direktor Europske agencije za okoliš Hans Bruynindckx, Stephane Arditi iz Europskog ureda za okoliš i drugi relevantni sudionici.

Potporu događanju pružile su brojne institucije, udruge i agencije, a partner Zagrebačkog Velesajma u organizaciji ovog događanja je hrvatska Udruga gradova.

U okviru Zagreb Business Summita i ove godine će se održati nekoliko značajnih konferencija:

  • – međunarodna i3P konferencija – Investicijski projekti, potencijali i politike;
  • – Hrvatsko iseljeništvo, poticaj gospodarskom razvoju i kreatori budućih      politika – Neodoljiva Hrvatska Fusion 1;
  • – Zagrebački forum o urbanoj sigurnosti 2015.;
  • – CROENERGY – Sustainable Energy Finance and Investment Summit te
  • – Cirkularna ekonomija – put k pametnom, održivom i zelenom društvu.

Između mnoštva zanimljivih panela i okruglih stolova summit će ponuditi i teme koje se tiču infrastrukturnih ulaganja javnog i privatnog sektora kroz fondove EU, investicijskog potencijala hrvatskog iseljeništva, brendiranja i imidža hrvatskih gradova te investicija u energetske projekte.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here