Početna Izbor Vječno pitanje – gdje pohraniti investicijske zlatnike i srebrnjake?

Vječno pitanje – gdje pohraniti investicijske zlatnike i srebrnjake?

Vijest na tržištu proizvoda od plemenitih metala nova je usluga koju uvodi državna kovnica novca – Hrvatski novčarski zavod: pohrana investicijskih zlatnika i srebrnjaka.

Iako kune i lipe kao sredstvo plaćanja izdaje Hrvatska narodna banka, malo je poznata činjenica da se kovanje novca odvija u Hrvatskom novčarskom zavodu – državnoj kovnici novca. HNZ je mjesto gdje se proizvodi optjecajni kovani novac Republike Hrvatske (kune i lipe), a uskoro i euro.

Osim optjecajnog novca, u HNZ-u se, kao i u mnogim drugim državnim kovnicama novca, kuje i prigodni kovani novac (investicijski zlatnici i srebrnjaci). Osim toga, HNZ proizvodi i zlatne  i srebrne medalje, te medalje iz drugih metala.

Nova usluga državne kovnice novca: pohrana investicijskih zlatnika i srebrnjaka

Novost za ulagače je da HNZ nudi uslugu pohrane zlatnika i srebrnjaka kupljenih preko web trgovine HNZ-a.

Od sada* HNZ-ove proizvode možete prilikom kupovine u web trgovini odmah i sigurno pohraniti u trezorskom prostoru HNZ-a. Prilikom kupovine u web trgovini jednim klikom odaberite opciju pohrane. Pohrana je besplatna prvih godinu dana, nakon čega se obračunava po važećem cjeniku.

Više detalja o mogućnostima pohrane možete pronaći na linku.

*Usluga pohrane dostupna je za sve novo realizirane kupovine; za proizvode drugih proizvođača ili HNZ-ove proizvode kupljene ranije usluga nije dostupna

Investicijski zlatnici s hrvatskim motivima

Za ulagače su posebno zanimljive manje serije investicijskih zlatnika s hrvatskim motivima. Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskim novčarskim zavodom izdala je nekoliko serija investicijskih zlatnika s motivima poznatih ličnosti, kulturne baštine i sl. Posebno je atraktivan zlatnik s motivom Andrije Mohorovičića, istaknutog znanstvenika na području meteorologije i seizmologije.

Zlatnik „Andrija Mohorovičić“, 7 grama, fotograf Branimir Kralj

Ostale investicijske zlatnike iz HNZ-ove ponude potražite na linku te ih pohranite na sigurnom, u štićenom trezorskom prostoru državne kovnice novca.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here