Projekt pod nazivom “AVEM – digitalna i zelena tranzicija” istoimene hrvatske tvrtke koja se bavi proizvodnjom pekarskih proizvoda, Europska komisija nagradila je sredstvima za sufinanciranje projekta iz Europskog fonda za regionalni razvoj tijekom prošle godine. Cilj projekta je digitalizirati proizvodnju i prilagoditi se tehnologijama održivog razvoja uz povećanje proizvodnje i izvoza. Nadalje, projekt predviđa smanjenje emisije ugljičnog dioksida, otvaranje 6 novih radnih mjesta te povećanje izvoza za 100 posto i prihoda od prodaje za 61,2 posto.

Marijana Pavlović Puljić, direktorica tvrtke Avem d.o.o., objašnjava da je ulaganje u digitalizaciju i zelenu tranziciju nešto na čemu bi u Hrvatskoj trebalo više raditi.

Koje su najvažnije prednosti koje ovakav projekt može donijeti vašoj i sličnim tvrtkama u Hrvatskoj?

Najveća korist je tranzicija, odnosno prilagodba proizvodnje europskim standardima ekološke održivosti i uštede energije. Kao krajnji cilj, ovaj proces pridonosi i nižim financijskim troškovima tvrtke, što malo tko zna. Najveće uštede su u smislu ukupne potrošnje energije i smanjenja režijskih troškova. Uz njegovu proizvodnju, najviše smo se usmjerili na nabavu postrojenja i opreme značajno manje potrošnje i većeg proizvodnog kapaciteta.

Koje su neke od stvari koje ste unaprijedili u svom poslovanju kako biste postigli ciljeve tranzicije?

Jedan od glavnih ciljeva projekta je digitalizacija proizvodnje i prilagodba tehnologijama održivog razvoja uz povećanje proizvodnje. Poboljšanje poslovanja će, naravno, poboljšati i kvalitetu proizvoda. Upravo zbog inovacija, odnosno stvaranja novih proizvoda, odlučili smo se za ovaj projekt sa svim ostalim pogodnostima. Uvođenjem standarda u poslovanje i uvođenjem sustavne kontrole kvalitete hrane otvorili smo niz mogućnosti za dobrobit i poduzeća i poduzeća, kao što su povećanje konkurentnosti, povećanje izvoza i otvaranje novih radnih mjesta.

Mnogi smatraju da digitalna tranzicija doprinosi smanjenju broja radnih mjesta, kako vas je implementacija tehnologije dovela do otvaranja novih radnih mjesta?

Uvođenje digitalizacije i tranzicije apsolutno ne znači gubitak radnih mjesta, naprotiv. Uvodi se kako bi se radnicima olakšalo i ubrzalo poslovanje, kako bi se mogli više usredotočiti na važnije aspekte same proizvodnje; kvalitete, izgradnje kapaciteta i konkurentnosti. Povećanjem kapaciteta otvaraju se nova radna mjesta, kao u našem slučaju.

Treba li poduzetnicima u Hrvatskoj još ovakvih projekata i koliko su vam fondovi Europske unije pomogli u realizaciji ovog projekta?

Svakako da je potrebno. Danas bismo svi trebali težiti očuvanju i zaštiti vlastitog zdravlja od rizika vezanih za okoliš, odnosno ugljičnog dioksida, klimatskih promjena i slično. Kao i svakoj maloj tvrtki, potpora EU fondova omogućila nam je da ovaj projekt provedemo brže nego što bismo to sami napravili.

Važnost implementacije novih tehnologija prvenstveno je u zaštiti okoliša i energetskoj neovisnosti. Energetska neovisnost nam je iznimno važna. Pomaže nam da budemo „otporniji“ u takvim situacijama kada su svjetske cijene energenata divljaju i na njih ne možemo utjecati, a tu je i element ekološke svijesti, što je iznimno važno. Također, digitalna tranzicija, osim zelene tranzicije, iznimno je važna jer napredne digitalne vještine i osiguranje široke uporabe digitalnih tehnologija u gospodarstvu i društvu uvelike olakšavaju i pojednostavljuju poslovanje, što pridonosi napretku i dobrobiti društva.