Prva dva velika investicijska projekta koje će pokrenuti vlada Zorana Milanovića bit će gradnja termoelektrane Plomin 3 i davanje u koncesiju Zračne luke Zagreb, odnosno gradnja novog putničkog terminala, doznajemo od visokopozicioniranog izvora iz Vlade.
U Vladi, naime, tvrde da gradnja Plomina 3, a ta je investicija vrijedna čak 800 milijuna eura, može početi odmah nakon završetka natječaja jer je gotovo sva dokumentacija priređena.

Dočekao ih gotov posao

U Vladi su donijeli i odluku da prihvate ponudu za koncesiju na zagrebačkom aerodromu od francuskog konzorcija ZAIC. Gradnja novog terminala investicija je teška 190 milijuna eura u prvoj fazi. Tako prva dva velika projekta ove vlade teže ukupno gotovo milijardu eura. Kukuriku vladu dočekao je gotov i projekt i natječaj za Pleso, samo su trebali odlučiti hoće li prihvatiti jedinu pristiglu ponudu ili ne.

S realizacijom Plomina 3 sadašnja će se vlada ipak morati malo više potruditi. Naime, za taj projekt još nije prihvaćena Studija utjecaja za okoliš pa se ne zna kad će biti raspisan natječaj. U Ministarstvu zaštite okoliša nisu nam znali reći kad će se odrediti o toj studiji, no u HEP-u očekuju da će se to dogoditi u idućih mjesec dana. Ako Ministarstvo odobri studiju, HEP bi onda u roku četiri do šest tjedana mogao ishoditi lokacijsku dozvolu. Uvjet za početak gradnje Plomina 3 je i premještanje ugljena u zatvoreni sustav odlaganja pa se, navode u HEP-u, u idućim tjednima planira raspisivanje natječaja za gradnju tog odlagališta. Tek po završetku tih aktivnosti raspisat će se natječaj za odabir partnera.

A Plomin 3 je dio investicijske mape o kojoj će Vlada na današnjoj sjednici raspravljati, a koju priprema Radimir Čačić. U Ministarstvu gospodarstva ne žele otkrivati nikakve detalje, ali poručuju samo da nije riječ o “kopiranju” investicijske mape bivšeg potpredsjednika Vlade za investicije Ivana Domagoja Miloševića.

Veliko ništa

– Ni ja nisam vidio cijelu Čačićevu mapu, tek nekoliko “slajdova”. No siguran sam da sutra na Vladi nećemo prezentirati ništa slično Miloševićevoj mapi koja je zapravo bila tek popis želja težak 15 milijardi kuna. Bivša Vlada ostavila nam je veliko ništa, manje od pet posto projekata koji mogu ići u realizaciju – rekao je naš izvor iz Vlade. Kaže da će na današnjoj sjednici Čačić predstaviti projekte koji u relativno kratkom vremenu mogu ući u realizaciju. A to su, uz Plomin 3, obnove starih termoelektrana, obnova sustava prijenosa električne energije, obnova željezničkih pruga, obnova Ininih crpki…

– Ići ćemo s projektima koji su realni – rekao je naš sugovornik iz Vlade.

Ulaganja HEP-a

Iz Vlade su u više navrata poručili da će HEP velika sredstva uložiti u obnovu prijenosne mreže. Tako će u kratkom periodu “zavrtjeti” mini investicijski ciklus.

Željeznice

Vlada je najavila znatna ulaganja u obnovu željezničke infrastrukture te da s EBRD-om razgovara o kreditu od 400 milijuna eura za programe u željeznici.

Koncesija

U Vladi su odlučili prihvatiti ponudu francuskog ZAIC-a za koncesiju na Zračnoj luci Pleso. Investicija gradnje novog putničkog terminala teška je 190 milijuna eura

“Facelifting” postaja

Iz Vlade najavljuju da će Ina uložiti veliki novac u obnovu svojih mnogobrojnih benzinskih crpki. To je, kažu u Vladi, brz i efikasan način pokretanja gospodarstva

Plomin 3

Interes za ulaganje u TE Plomin, vrijedno 800 milijuna eura, pokazali su njemački RWE, talijanski ENEL, korejski Daeswoo te rovinjski Adris

Izvor: www.dalje.com