Početna Vijesti Kultura Knjiga “Čitanje grada” ili od fascinacije urbanim do nelagode

Knjiga “Čitanje grada” ili od fascinacije urbanim do nelagode

naslovnica knjige Čitanje gradaAkademik Krešimir Nemec predstavio je svoju najnoviju knjigu “Čitanje grada”. Riječ je o veoma zanimljivom djelu koje je koncipirano interdisciplinarno i pripada području semiotike književnosti i urbane antropologije. Sam autor ističe kako mu je cilj bio da kroz različita djela uglavnom hrvatske književnosti prikaže gradski život i urbano iskustvo.

Budući da je grad prostor u kojem se najjasnije očituje opozicija priroda-kultura, slika urbanoga prostora u hrvatskoj književnosti varira od fascinacije do straha i nelagode. Velikim brojem književnih djela, napominje Nemec, dominira urbanofobija (strah od grada) i želja za bijegom iz urbanog prostora koji se često prispodobljuje mitskim nemanima i artikulira biblijskim metaforama Sodome i Gomore.

Za razliku od Šenoe, koji je rođen u Zagrebu, većina naših realističkih pisaca potjecala je sa sela tj. iz provincije i tek im je dolazak na školovanje u Zagreb, Prag, Graz ili Beč bio prvi ozbiljniji doticaj s urbanom sredinom. Naši realisti, dodaje Nemec, nisu voljeli grad i o urbanoj civilizaciji pišu isključivo kao o otuđenoj formi života. S iznimkom Dubrovnika, kao urbane strukture dugog trajanja, naša književnost preferira selo i pastoralne ugođaje, istaknuo je.

Od razdoblja moderne, grad se počinje promatrati kao proces koji s jedne strane nudi veliku kulturnu ponudu (kazališta, koncerti kino i izložbe) i mogućnost zadovoljenja različitih potreba, ali i urbanu otuđenost i depresiju, primjećuje Nemec.

Ovu vrlo zanimljivu koja će nam pomoći da se bolje upoznamo objavila je Naklada Ljevak.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here