Lifestyle portal She.hr započeo je kapanju “Mjesec žena” člankom Marija Jurić Zagorka, hvala ti na svemu! i to baš na njezin rođendan 2. ožujka.

Rođena 1873. godine u Negovcu pokraj Vrbovca, živjela je do 29. studenog 1957. godine, a u svoje 84 godine života iza sebe je ostavila neizbrisiv trag.

Iako ju danas slavimo kao velikana hrvatske povijesti i književnosti, život i karijerni put nisu joj bili nimalo laki. Neshvaćena, diskriminirana, nesretno udana, prisiljena pisati pod muškim pseudonimima, borila se za prava žena, protiv germanizacije i mađarizacije te mnogima “stala na žulj”, piše She.hr

Marija Jurić Zagorka bila je prva žena novinar, urednica Ženskog lista – prvog časopisa za žene te književnica svjetskog glasa. S nešto malo više od 20 godina objavila je prvi novinarski članak u Obzoru, domoljubnog karaktera, ali morala je pisati anonimno upravo zato jer je bila žena. Radila je i kao dopisnik iz Budimpešte, ali u narodu je najviše ostala zapamćena po svojim vječnim, književnim djelima.

Šetnje Zagrebom uz Zagorku

Društvo Marije Jurić Zagorke u Zagrebu organizira šetnju gradom, osmišljenu prema dugogodišnjim istraživanjima Zagorkine biografije. Tijekom šetnje posjećuju se lokacije u užem središtu Zagreba, povezane s njenim životom i javnim djelovanjem, a šetnja završava posjetom stanu u kojem je Zagorka živjela, na Dolcu 8. Tako će vas put navesti u Esplanadu, Masarykovu ulicu, do kipa u Tkalčićevoj, samostana gdje je živjela u Varšavskoj i na mnoge druge lokacije.

“Šetnja sa Zagorkom po Zagrebu” organizira se svake druge nedjelje u mjesecu, u 10 sati. Polazak je ispred Zagorkinog spomenika u Tkalčićevoj ulici. Šetnja traje dva sata (ovisno o vremenskim prilikama), a završava u Memorijalnom stanu na Dolcu 8. Informacije možete dobiti u Turističkom informativnom centru na Trgu bana Jelačića i na telefon Društva. OBAVEZNA je predbilježba na telefone Društva: 01/56 12 522 ili 095/90 14 661 ili online prijavnicom.

Nadimak je dobila po svojoj ljubavi prema Hrvatskom zagorju u kojem je provela djetinjstvo te je po njemu i dan dana prepoznatljiva.

Izvor: She.hr

Marija Jurić Zagorka
Foto: Saša Zinaja

 

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here