Marija Jurić, krsnim imenom Mariana, rođena je 2. ožujka 1873. u plemićkoj kuriji Negovec u blizini Vrbovca, kao kći Josipe rođ. Domin i Ivana Jurića, kasatora dobra Negovec u posjedu Ivana grofa Erdödyja, Marijina krsnog kuma.

Zagrebački Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke je bio pretijesan za sve štovateljice života i rada prve hrvatske žene. Uz to, pisala je romane, uređivala ženske stranice, ali i po mnogočemu bila posebna žena tog vremena.

”Večer sa Zagorkom je po mnogočemu jedinstven događaj”, kaže novinarka i modna savjetnica Alma Premerl Zoko koja je prošle godine našla način kako će, barem na Zagorkin rođendan, oživjeti njezin Memorijalni stan na Dolcu 8. U šali kaže kako je to bila generalna proba za ovogodišnji veliki jubilej.  ”U tri najveće prostorije ovog stana, provlače se tri teme koje nas vraćaju u prošlost, ali i pričaju priču o Marijinom životu. Tako sam u njezinoj radnoj sobi, u kojoj se nalazi i originalan namještaj tog vremena, napravila interaktivnu modnu radionicu Zagorka kao modna ikona, u središnjem dijelu – salon smo pretvorili u pozornicu na kojoj je odigrana predstava ‘Kakva majka, takva kći’ , a u Zagorkinoj je  biblioteci bio skriven Blues that koji je zasvirao glazbu s početka 20.stoljeća. Da je Zagorka i fizički tu, vjerujem da bi ovako izgledao njezin rođendan“, kaže Alma.

U njezinoj radnoj sobi, Alma Premerl Zoko pripremila je pomalo neobičnu modnu radionicu ‘Zagorka kao modna ikona’ kroz koju je pokazala najbolje total lookove ove proslavljen žene te ispričala modnu priču o prvih 50 godina prošlog stoljeća. Uspoređujući Zagorkine outfite sa suvremenim komadima koje je pronašla u aktualnoj kolekciji modnog brenda C&A, Alma je ispričala priču o tome kako je stroge, čipkaste haljine novinarka zamijenila ležernim suknjama i muškim košuljama uz koje je često kombinirala kravate koje su nosile posebne poruke.

Za odijevanje ljepuškaste Marije, u početku je bila zaslužna njezina majka, o čemu je dijelom progovorila i odlična predstava ‘Kakva majka, takva kći’ koju su zajedno osmislile glumica Mirta Zečević i Mia Krajcar.

“Predstava je ovo koja nikog ne ostavlja ravnodušnim, a bazira se na autobiografskim činjenicama iz Zagorkinog života, ali i romanima Kamen na cesti i Što je moja krivnja koji su nam bili nit vodilja. Pri samom čitanju romana situacija i odnos s majkom privukao je i Miu i mene, pa smo se vrlo brzo usuglasile i počele raditi ovaj komad. Predstava je intenzivna, slojevita i drugačija od mnogih koje predstavljaju Marijin način života. U fokusu je uvijek aktualan odnos dijete – roditelj, odnosno odrastanje u okrilju preambicioznih roditelja”, kaže Mirta Zečević.

Foto: Nikola Zoko