Unutar samog centra Zagreba, u blizini Glavnog kolodvora, gdje se svakodnevno čuje škripanje tramvaja po starim tračnicama i strka ljudi koji užurbano hodaju ili trče na vlak, ipak se na jednom mjestu može pronaći mir i tišina. Riječ je o Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Iako se na prvu, kako smo napisali, čini da je to mjesto tišine, prava istina je ta da se unutar ograde i zidova nalazi prava „buka“ različitih biljaka koje se tamo nalaze i pokazuju svu svoju raskoš zainteresiranim gostima.

Botanički vrt u Zagrebu nije velik poput mnogih ostalih europskih i svjetskih vrtova, ali svejedno pruža raznoliku ponudu različitih vrsta biljaka, poput primamljivih mesožderki, perunika ili sukulenti. Dok se neki posebno dive starim stablima, drugi su očarani cvjetnim ljepotama – ukratko, vrt nudi ponudu koja će zadovoljiti različite ukuse!

Fotograf Kristijan Jalšić

Većina biljaka uzgojena je razmjenom sjemenki s drugim botaničkim vrtovima po svijetu. Najstarija biljka u zagrebačkom botaničkom vrtu je Hrast lužnjak koji je stariji čak i od samog vrta.

Osim ove, donosimo vam još nekoliko zanimljivosti:

Povijest: Botanički vrt grada Zagreba osnovan je 1889. godine, a prvi redoviti upravitelj bio je dr. Antun Heinz, profesor nekadašnjeg Mudroslovnog (danas Filozofskog) fakulteta u Zagrebu.

Biljne kolekcije: Vrt ima bogatu kolekciju biljaka koje potječu iz različitih dijelova svijeta. Posjetitelji mogu istraživati raznolikost flore iz različitih klimatskih područja.

Botanički vrt kao učionica: Osim što je popularna destinacija za posjetitelje, Botanički vrt grada Zagreba također ima ulogu obrazovnog centra. U prostoru vrta održavaju se različite edukativne aktivnosti, radionice i predavanja za predškolarce, učenike i studente. Vrt prvenstveno služi za obrazovanje studenata PMF-a i ostalih srodnih fakulteta.

Botanički vrt Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu
Fotograf Kristijan Jalšić

Staklenici: Vrt sadrži staklenike koji omogućuju uzgoj biljaka koje zahtijevaju posebne uvjete, poput tropskih biljaka ili biljaka iz suptropskih područja.

Značajne vrste: U vrtu se nalaze i brojne endemske i ugrožene biljne vrste koje su od važnosti za očuvanje biološke raznolikosti kao što je hrvatska Velebitska degenija.

Zbirke: Poput muzeja ili galerije i botanički vrt čuva svoje zbirke „izložaka“ različitih skupina biljaka koje čine cjelovitu Zbirku Vrta koja broji više od 6000 biljnih svojti.

Botanički vrt kao istraživački centar: Osim što je otvoren za javnost, vrt također služi kao istraživački centar gdje znanstvenici i studenti mogu provoditi istraživanja u području botanike.

Osim biljaka, u vrtu se mogu pronaći i mnoge životinje od kojih su najvažnije ptice (više od 60 različitih vrsta) te kukci. Neka stabla dom su divljim pčelama pa su ti dijelovi označeni upozorenjima kako ih posjetitelji ne bi uznemiravali. Do sada nije zabilježen nijedan slučaj uboda.

Ova jednostavna prirodna ljepota idealno je mjesto za opuštajuće šetnje s voljenim osobama ili, jednako tako, samostalne trenutke divljenja i uživanja u biljnim ljepotama.

Dnevna ulaznica iznosi 2 €, učenici, studenti i umirovljenici plaćaju 1 €, dok je za djecu predškolske dobi ulaz besplatan.