Početna Novosti Dan bioraznolikosti u parku Maksimir

Dan bioraznolikosti u parku Maksimir

U povodu Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, časopis National Geographic Hrvatska, zajedno s Javnom ustanovom Maksimir i Državnim zavodom za zaštitu prirode, organizira cjelodnevni edukativno-zabavni program namijenjen svim ljubiteljima prirode, odraslima, ali i djeci.

National Geographic Dan bioraznolikosti održat će se 16. svibnja ove godine u parku Maksimir od 11 do 17 sati. Posjetitelji će u vođenim turama, zabavnim i edukativnim radionicama te kroz izložbe na otvorenom upoznati biljno i životinjsko bogatstvo parka Maksimir te Hrvatske.

U skladu sa svojom društvenom ulogom i motom “Nadahnjujemo ljude da se skrbe o našem planetu”, časopis National Geographic Hrvatska ovom akcijom kani upozoriti na važnost očuvanja prirode te upoznati posjetitelje s raznolikošću biljnih i životinjskih vrsta u Hrvatskoj.

Očuvanje prirode i prirodne bioraznolikosti ključ je za stvaranje zdrave i održive budućnosti. Vrste danas izumiru tisuću puta brže nego što bi to bilo bez utjecaja čovjeka. Time se narušava stabilnost ekosustava, čije će posljedice na kraju osjetiti i čovjek. Danas se u svijetu veliki napori ulažu u popravak uništenoga i povratak izgubljenoga.

U istraživanju koje je provedeno 2013. godine ispitanici u cijeloj Hrvatskoj navode kako se očuvana priroda nalazi vrlo visoko u njihovom vrijednosnom sustavu. Nešto više od 60% ispitanika izdvojilo je prirodu kao najveću vrijednost Hrvatske, a percepcija njene uloge u društvu uglavnom je pozitivna – gotovo 70% ispitanika smatra zaštićenu prirodu prilikom za gospodarski razvoj.

Hrvatska je po prirodnoj bioraznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja. Gotovo je 30% našeg teritorija dio ekološke mreže Natura 2000. U svim područjima Hrvatske, nizinskim, planinskim i obalnim, izrazito je velika raznolikost staništa, što je rezultiralo bogatstvom vrsta. U Hrvatskoj je službeno zabilježeno oko 40.000 vrsta, iako se procjenjuje da ih je između 50 i 100 tisuća. Bogata i raznolika priroda najvredniji je resurs kojim Hrvatska raspolaže, a očuvana priroda osigurava sve funkcionalnosti neophodne za život i ekonomski razvoj.

Dan bioraznolikosti

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here