Prestanite se bojati trenutaka i dana kada ste loše. Loši osjećaji su samo posljedica nekog vašeg obrasca. Obrazac se pokreće u vama. Pokreće ga neki vanjski događaj, neki okidač. Okidači iz vanjskog svijeta pokreću vaše obrasce, vaše osjećaje. Vi niste vaši obrasci, ni vaši loši osjećaji, ni vaše negativne reakcije. To su samo obrasci.
Obrasci koje ste naučili tijekom vašeg života iz osobnog iskustva ili su vas naučili drugi tijekom odrastanja. Obrasci su lako promjenljivi. Ako su lako promjenljivi zašto nam se tako teškom “riješiti” negativnih osjećaja i reakcija?

I dok ste čitali prethodne rečenice što ste mislili, kakve ste osjećaje imali? Nevjerice, odbijanja, možda ste prestali čitati tekst i nećete pročitati rečenice koje slijede?

Možda ste postali znatiželjni i sa sumnjom čitate nastavak? Htjeli bi vi promjenu, ali…

I sve te reakcije koje sam navela i koje nisam su vaši obrasci. Isti tekst, različite reakcije.

Ponavljam, obrasci su lako promjenljivi. Teško je prihvatiti da su lako promjenljivi. Teško je prihvatiti da mi ljudi, imamo unutarnju moć i sposobnost za promjenu. Teško je prihvatiti odgovornost da su obrasci naši. Teško je prihvatiti da imamo izbor.

I svaki put kada ste loše, to je trenutak kada možete odlučiti što ćete s tim obrascem. To je trenutak kad birate.

Zadržati taj obrazac ili se riješiti tog obrasca?

Kako ga zadržati? Samo nastavite kao i do sada. Dobro vam ide i nepogrešivo se osjećate loše u istim situacijama, s istim ljudima.

Kako se riješite obrasca? Bezuvjetno ga prihvatite da je vaš, isključivo vaš, da je u vama i da je vaša odgovornost. Kada ste ga prihvatili i preuzeli odgovornost, izaberite drugi, željeni obrazac. Tehnike i znanja NLP-a imaju veoma široku paletu načina kako promijeniti neželjene obrasce, ali da bi funkcionirali morate ih koristiti, a da bi ih koristili morate preuzeti odgovornost za vaše reakcije, obrasce i imati svjesnost da je to vaša reakcija, obrazac i da imate izbor. I tako iz dana u dana, predano i dosljedno. Je li to teško ili lako? Lako je kad koristite NLP, lako je kad birate rješenja, lako je kad birate dobre osjećaje, lako je kad preuzmete odgovornost za vlastite izbore, lako je kad znate da imate izbor.

I zato se prestanite bojati i počnite birati kreirati obrasce sreće i uspjeha.

Autorica Dragana Mladenović, miroras.hr

Preneseno sa She.hr