Tomislav Horvatinčić, arhiva (Foto: Saša Zinaja)Policija je protiv zagrebačkog poduzetnika Tomislava Horvatinčića podnijela kaznenu prijavu zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginuo bračni par iz Italije, a istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku sinoć mu je odredio 48-satni pritvor.

Po riječima glasnogovornice Policijske uprave šibensko-kninske Marice Kosor tijekom sljedeća dva dana prikupljat će se se dodatni dokazi, nakon čega će istražni sudac odlučiti hoće li zagrebačkog poduzetnika pustiti na slobodu ili će mu produžiti pritvor zbog mogućnosti utjecanja na istragu i svjedoke.

Od kapetana šibenske Lučke kapetanije Šibenik i predstavnika Istražnog povjerenstva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Borisa Seljanovskog doznaje se da Horvatinčić neće biti ispitan pred tim povjerenstvom jer je policijskom istragom utvrđena osnovana sumnja da je skrivio nesreću, pa to djelo više nije klasificirano kao prekršaj kojim bi se bavilo istražno povjerenstvo. Povjerenstvo mora utvrditi zašto je i u kojim okolnostima došlo do nesreće, pojašnjava Seljanovski.

Horvatinčić nije smio glisirati na 200 metara od obale što pokazuju satelitski snimci, a nejasno je i zašto poduzetnik umjesto mahanja ljudima na jedrilici nije isključio motor svoga glisera.

Više medija danas ističe i kako posljednja pomorska nesreća u kojoj je živote izgubilo dvoje ljudi nije jedina prometna nesreća u kojoj je glavni akter bio Tomislav Horvatinčić. Spominje se ukopno četvero mrtvih jer je nalet na pješakinju na Aveniji Bolonja u Zagrebu također imao smrt kao posljedicu. Javnost se tada vožnjom zagrebačkog poduzetnika nije suviše bavila. Koliko Horvatinčića brzina košta pokazalo se i u nesreći koja su dogodila na Bregani je 2009. godine.  Ozlijeđeno je četvero ljudi, a kažnjen je samo prekršajno. Malo se zna i o prometnoj nesreći iz 1980. godine u kojoj je također poginula pješakinja.

Očito nitko se prethodnih godina nije našao u Horvatinčićevoj blizini tko bi mu savjetovao vožnju biciklom i čamcem na vesla, no nema sumnje da bi za njegovu okolinu a i za njega samog to bilo najbolje i najzdravije rješenje. Je li sada prekasno? Vjerojatno nije, osobito ako nakon 48-satnog pritvora bude pušten na slobodu. (Online-Zagreb.hr /Hina)