U nedjelju, 14. lipnja, od 10 do 12 sati, na parkiralištu MUP-a u Heinzlovoj ulici 98 (križanje Slavonska Av. i Heinzlova ul.)udruga RODA organizira besplatan pregled autosjedalica.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti da li su pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i da li pravilno smještaju svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru za do 70%, a rizik ozbiljne ozljede za do više od 90%, no samo ako se pravilno koriste.

Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće između 10% do 20%, a to je brojka koju volonterke i volonteri RODE ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, RODA moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice te da svakako dovedu i svoje dijete.

Osim samog pregleda, Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima, ako im treba savjet u odabiru prve autosjedalice.

Besplatni pregledi autosjedalica projekt su udruge RODA i njenih volontera i volonterki u okviru Rodinog programa Sigurno u autosjedalici. Ovaj program pokrenut je 2004. g. a ima za cilj smanjiti ozljede i smrtno stradavanje djece u prometu. U okviru svojih aktivnosti djeluje na lokalnom i nacionalnom nivou, surađujući s prometnom policijom, zdravstvenim djelatnicima, te drugim društvenim organizacijama s kojima dijeli zajednički cilj. U jedanaest godina djelovanja, udruga je organizirala više od 200 besplatnih pregleda, na kojima su njezini posebno educirani volonteri i volonterke pregledali i osigurali sigurniju vožnju djeci u više od 3.200 autosjedalica.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama koji je stupio na snaguu kolovozu 2014. g., djeca do 150 cm visine moraju biti vezana u autosjedalici ili pomoćnom postolju. Iznimno, djeca visoka barem 135 cm mogu biti vezana sigurnosnim pojasom, ako se njime mogu ispravno vezati.

Velika većina sudara s nastradalima, čak 80%, je na cestama unutar naselja,  na putu do vrtića, škole, trgovine…