Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

U Udruzi Pet+ Je li Coco Chanel uistinu rekla da žena nikada nije dovoljno mršava? Možda i jest, jer Coco nije poznavala  današnje djevojke čiji su ideali obično daleko od ikakvih oblina. Kao uzori nameću im se manekenke, mršave poput žena koje su duže vrijeme bile zatočene u koncentracijskom logoru.

Razdvojiti stvarni život od modne piste i modne industrije nije lako ako imate 18 pa i manje godina. Znaju to u Udruzi Pet+ koja početkom svibnja kreće u akciju – ponudit će djevojkama s poremećajem u prehrani besplatno uključenje u grupu za samopomoć. Prijave su već počeli primati na na tel. 4840-619 i e-mail [email protected].

Držanje dijete, učestalo vaganje, povraćanje, upotreba laksativa u svrhu mršavljenja, opsesivno vježbanje i sl.potaknuti su idejom kako je mršavost važna za postizanje kvalitetnog života. Nasuprot tome udruga Pet+ stavlja osvještavanje i popravljanje slike o sebi, usvajanje zdravih prehrambenih navika, podizanje samopouzdanja, dekonstrukciju medijskih poruka i stereotipa ideala mršavosti…

A što će konkretno Pet+ ponuditi? Voditeljica grupe samopomoći apsolventica psihologije Mihaela Homjak iskustva već ima iz programa poremećaja prehrane “Tko je to u ogledalu” koji je prošle godine proveden u zagrebačkim srednjim školama i obuhvatio je oko 500 učenica. Radeći u tom programu prevencije te u individualnom savjetodavnom radu (u sklopu vršnjačke pomoći) shvatila je da treba otići korak dalje i pokrenuti grupu za samopomoć.

Što je grupa samopomoći?

Projekt grupe samopomoći pokrenut je kao pilot projekt koji se oslanja na volonterski rad voditeljice grupe i članova Udruge PET+. Trajanje grupe bit će prilagođeno potrebama polaznica. Iskustvo je pokazalo kako postoji potreba za kombiniranim pristupom oboljelima od poremećaja prehrane – uz individualnu terapiju s psihoterapeutom ili psihijatrom djevojkama koristi i sudjelovanje u grupi koja dijeli slične probleme i svakodnevne izazove.

– Grupa samopomoći nije zamjena za terapiju već dopuna psihoterapijskog rada. Bilo bi idealno da djevojke, uz grupu, odlaze i na psihoterapiju te imaju podršku okoline, napominje voditeljica grupe Mihaela Homjak. -Trajanje procesa izlječenja je individualno, no često je dugotrajan pa je važno da djevojke tijekom razdoblja liječenja imaju punu psihosocijalnu podršku i mjesto gdje se mogu obratiti za sve potrebne informacije.

Osim voditeljice Mihaele Homjak grupa će surađivati s dvije iskusne psihologinje iz Savjetovališta Udruge Pet+, a po potrebi i s psihijatrima, nutricionistima i drugim stručnjacima za liječenje poremećaja prehrane.

Djevojke će se sastajati jednom tjedno, u trajanju od sat i pol u prostorijama Udruge PET+ u Dalmatinskoj 11. Termin će biti dogovoren naknadno kako bi svima odgovarao.

Pitanja za vas

Kada biste  poznavali osobu s poremećajem u prehrani što biste joj savjetovali? Jeste li zadovoljni svojim izgledom?

VIDEO: Tko je to u ogledalu

[youtube oca9Wd4h_AY nolink]