Autor:
Jelena Balabanić Mavrović (PET+)

predstavljanje rezultata projekta Zdravi eko život - Jelena Balabanić Mavrović (Foto: Renato Branđolica /Medijska mreža)U sklopu europskog projekta Zdravi eko život održana je Završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati provedenih aktivnosti. Zdravi eko život za sada je jedini projekt u državi financiran iz programa Zajednice u kojem je vodeći partner hrvatska organizacija (Udruga PET+ iz Zagreba). Projekt je namijenjen promociji zdravlja i ekologije školskoj djeci, a provodio se u Zagrebu i Mariboru obuhvativši 600 hrvatske i 100 slovenske djece. Projektni partneri ovog inovativnog programa radionica u školama i na eko-farmi bili su Zavod za javno zdravstvo „dr.Andrija Štampar“, Eko centar pz, te slovenska udruga Boljši svet i najveća engleska organizacija za promociju zdravih životnih izbora Coram Life Education.

U sklopu projekta osmišljen je inovativni program radionica u školama, koji uključuje kuhanje zdravih jela (zdravi kokteli od voća i povrća, pileća juha, zdravi slatkiš), degustaciju raznih vrsta mlijeka, provođenja zdravih odluka, pokretanje školskih vrtova te jednodnevni edukativni posjet eko-farmi.

sudionici završne konferencije projekta Zdravi eko život (Foto: Renato Branđolica /Medijska mreža)

Na Završnoj konferenciji prezentirani su rezultati evaluacije projektnog učinka, te je pokazano kako su hrvatska djeca nakon sudjelovanja u projektu značajno popravila svoje znanje o zdravlju i ekologiji, te usvojila mnoge zdrave navike. Slovenska djeca su također napredovala kroz projekt – malo manje na području znanja, budući da su već imala solidno znanje o zdravoj prehrani i očuvanju okoliša- no više na području praktične primjene i provođenja zdravih navika. Projekt je pokazao da nije dovoljno znati da bi se živilo zdravo – zajedno s djecom treba uživo pripremiti zdravu hranu, posaditi biljku i brinuti o okolišu, kako bi svako dijete znalo to ponoviti u svom životu.

U okviru projekta izdana je i brošura Pregled dobre prakse, koja pokazuje kako interaktivni iskustveni pristup promocije zdravlja i ekologije u svijetu nije novost – i da ga mnoge zemlje koriste kao dobar način učinkovitog mijenjanja životnih stilova djece i mladih. Istraživanja su pokazala kako je prevencija najisplativiji način utjecanja na zdravlje populacije – današnja djeca koja se igraju kuhajući zdrava jela i sadeći organsko povrće sutra će biti zdravi odrasli ljudi sposobni donositi odgovorne svakodnevne izbore.

Projekt Zdravi eko život podržali su Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH ,Grad Zagreb, Fond za zaštitu okoliša, Ministarstvo poljoprivrede RH, Grad Maribor, Konzum, Ministarstvo obrazovanja RH , Nacionalna zaklada i Vip.

Željko Mavrović za Zdravi eko život (Foto: Renato Branđolica /Medijska mreža)

[nggallery id=535]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here