Autor:
Infopunkt.tv /Online-Zagreb.hr

Gordan BosanacB.a.B.e i Centar za mirovne studije organizira dvodnevnu Međunarodnu/regionalnu konferenciju o suzbijanju diskriminacije na kojoj će se uspoređivati iskustva Hrvatske i susjednih zemalja u provođenju Zakona o suzbijanju diskriminacije. S obzirom na dosadašnja iskustva građani se još uvijek ne osjećaju sigurnim u dizanju tužbe na osnovu diskriminacije, istaknuo je programski voditelj Centra za mirovne studije Gordan Bosanac.

Zagrebačka Konferencija okuplja stručnjake i stručnjakinje u području suzbijanja diskriminacije s europske i regionalne razine i dio je dvaju projekata “Potpora provedbi Zakona o suzbijanju diskriminacije II” i “Putevima diskriminacije” čiji je cilj učinkovita provedba nacionalnog antidiskriminacijskog zakonodavstva razvojem javnih politika te boljim informiranjem javnosti o europskim i nacionalnim politikama i zakonodavstvu u području suzbijanja diskriminacije.

Cilj konferencije, kako je istaknula koordinatorica Udruge B.a.B.e., jest utvrditi u kojoj je mjeri Zakon o suzbijanju diskriminacije proradio i što se još treba učiniti da bude što učinkovitiji. Dosadašnja iskustva govore, dodala je Sarnavka, kako sve podnesene tužbe još uvijek nemaju svoga suda ili sutkinju te tako nema povratne informacije. Građani su, nastavlja Sarnavka, sve više svjesni diskriminacije koja se najviše prepoznaje na osnovi etničke pripadnosti te spolne i rodne pripadnosti.

Brojni građani koji smatraju da su žrtva diskriminacije javljaju se i Centru za mirovne studije koji je s oštećenim osobama pokrenuo i neke zajedničke tužbe, istaknuo je Bosanac. Ipak, velik broj građana još se uvijek ne osjeća dovoljno sigurnim da bi podignuo tužbu na osnovu diskriminacije što Bosanac objašnjava nepovjerenjem građana u institucije.

Sarnavka – etnička pripadnost najkritičnija, spolna
i rodna diskriminacija na poslu

[infopunkt 2589&video=04 nolink]

Bosanac o očekivanjima od konferencije

[infopunkt 2589&video=05 nolink]

… zakoni u regiji su slični

[infopunkt 2589&video=06 nolink]

… teško je doći do presuda

[infopunkt 2589&video=07 nolink]

1 Komentar