Foto: shutterstockIako žene postižu vrhunske rezultate u poslovnom svijetu, svega nekoliko tvrtki u Hrvatskoj aktivno potiče i olakšava napredovanje žena na rukovodećim pozicijama, zaključak je danas predstavljenog istraživanja “Žene u poslovnom svijetu” koje je provela konzultantska kuća Deloitte.
Direktorica u Odjelu poreznog savjetovanja Deloittea Sonja Ifković istaknula je kako je istraživanje pokazalo da većina ispitanika u Hrvatskoj smatra da se muškarci i žene podjednako uspješno suočavaju s poslovnim izazovima (55 posto) te podjednako ostvaruju zapažene financijske rezultate (62 posto).

No, uprkos tome u istom tom postotku ispitanici su odgovorili da poznaju svega nekoliko žena na izvršnim pozicijama u tvrtkama, a njih upola manje, 30 posto, poznaje puno takvih žena.

Dapače, kazala je Ifković, ispitanici smatraju da su žene uspješnije od muškaraca u upravljanju ljudskim resursima, da više rade na osobnom razvoju te su uspješnije u uravnoteženju privatnog i poslovnog života. Muškarci ipak prednjače u profesionalnom napredovanju, za koje čak 76 posto ispitanih drži da im je lakše ostvarivo nego ženama, odnosno da spol igra ulogu kod promaknuća na najviše upravljačke funkcije te da žene moraju uložiti više napora da bi bile na istoj poziciji kao i muškarci.

U skladu s tim, većina ispitanih smatra i da bi žene trebale biti zastupljenije na razini uprave (83 posto), a kao pozitivne karakteristike svojstvene ženama na rukovodećim pozicijama navode angažiranost (57 posto), dosljednost (61 posto) te sposobnost obavljanja više istodobnih zadataka (79 posto).

Među mjerama koje bi najviše pomogle da se broj žena na vodećim pozicijama u poslovnom svijetu poveća ispitanici su izdvojili fleksibilnije radne uvjete (61 posto), programe koji balansiraju posao i obitelj (50 posto) te sustav vrednovanja zaposlenih koji neutralizira roditeljske dopuste (48 posto). Istodobno, ističe Ifković, kao najmanje efikasne ispitanici su percipirali mjere poput specifičnih programa zapošljavanja za žene.

To je prepoznato i u Ministarstvu poduzetništva i obrta koje je, po riječima ministra Gordana Marasa, ukinulo poseban program poticanja žena poduzetnica. Umjesto toga, u redovnom programu poticanja poduzetništva i obrta uvedeno je dodatno bodovanje, uslijed čega se od ukupno oko 1.300 odobrenih poticaja u 2012. godini njih 38 posto odnosilo na ženske poduzetničke inicijative.

Deloitte je istraživanje proveo sredinom ove godine na 137 ispitanika, muškaraca i žena, na rukovodećim mjestima u tvrtkama.

Hina

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here