Foto: PRESSPovodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a (1.12.) u 2013. godini Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije u i UN tematska skupina za HIV/AIDS uz potporu Ministarstva zdravlja u okviru kampanje za prevenciju HIV/AIDS-a i promicanja spolnog zdravlja „Znanje pobjeđuje“ organiziraju natječaj „Prema 0% diskriminacije“.

Cilj natječaja je povećanje znanja o HIV/AIDS-u, prepoznavanje problema s kojima se susreću oboljele osobe i razumijevanja kako se oboljeli osjećaju te doprinos smanjenju stigme i diskriminacije vezanih za tu bolest.

Napišite pismo, sastavak ili priču na temu: „Osoba koja ti je draga povjeri ti se i kaže da je HIV pozitivna te da ima AIDS. Jako je uznemirena i preplašena. Što bi rekao/la toj osobi? Bi li se i dalje družio/la s tom osobom?“.

Opiši svoje misli i osjećaje i sudjeluj u natječaju.

Danas, 30 godina nakon otkrića virusa HIV-a, oboljeli se susreću sa stigmom i diskriminacijom, koju često teže podnose nego fizičke posljedice bolesti. Stigmu definiramo kao pojavu koja negativno obilježava pojedinca u očima drugih ljudi. Diskriminacija znači odvajati, praviti razliku po socijalnim, rasnim, etničnim, vjerskim, individualnim, spolnim, jezičnim, starosnim ili drugima osobinama. Strah od bolesti i zablude o načinima prijenosa virusa stvaraju predrasude prema ljudima koji imaju HIV bolest i prema pripadnicima skupina koje imaju veći rizik za obolijevanje. Stigma i diskriminacija vezani uz HIV/AIDS najveće su smetnje prevenciji širenja virusa, osiguranja odgovarajuće njege, podrške i liječenja. Nastaju kao posljedice nerazumijevanja i neznanja o bolesti, mitova o prijenosu virusa i neodgovornog (senzacionalističkog) medijskog praćenja epidemije HIV/AIDS-a. Znanje o rizicima i načinima zaštitite temelji su sprečavanja i suzbijanja bolesti, očuvanja i unapređenja zdravlja te važan doprinos smanjenju stigme.

Možete li pomoći?
U borbi protiv stigme i diskriminacije i Vi možete pomoći. Kako? Priključite se upoznavanju pravih činjenica o bolesti i širenju pravih informacija – Znanje pobjeđuje!

Kriteriji za sudjelovanje u natječaju

Natječaj je otvoren za sve zainteresirane građane Republike Hrvatske.
Pismo/sastavak/priča treba biti napisano na zadanu temu, hrvatskim jezikom, može imati od 500 do 800 riječi. Trajanje natječaja: od 15. listopada do 15. studenog 2013.

Pravila natječaja

Neovisno stručno povjerenstvo odabrat će najbolje radove.
Objava rezultata natječaja: 1. prosinca 2013. na www.hzjz.hr i www.zzjzdnz.hr

Radove pošaljite na:

a) e-mail adrese: [email protected] ili
[email protected], ili

b) poštom na:
• Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, 10 000 Zagreb, ili
• Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Dr. Ante Šercera 4a, p.p. 58, 20 001 Dubrovnik

uz naznaku “Za natječaj”, najkasnije do 15. studenog 2013. godine.

Nagrade osiguravaju:

Energy Clinic, UN tematska skupina za HIV/AIDS, Reckitt Benckiser, B1 Plakati d.o.o., Zavod za javno zdravstvo dubrovačko-neretvanske županije