Autor
Hina /Online-Zagreb.hr

Gradonačelnik Bandić s prodavačima sira i vrhnja (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Rješenje sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva o zabrani prodaje mliječnih proizvoda na otvorenom natjeralo je zagrebačke prodavačice sira i vrnja na prosvjed. Okupilo ih se stotinjak na zagrebačkom Dolcu, jer prethodno nitko nije dogovorio s njima na koji način će uvesti promjene, a da zbog toga nitko ne ostane zakinut.

Oni koji su na prosvjed došli sa sirom i vrhnjem podijelili su ga besplatno građanima, a kaznu za prodaju izvan vitrina nitko ne može platiti.

Oko 10,30 sati prosvjednike je obišao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i obećao im rješenje problema. Najavio je kako će još danas  uputiti dopis ministru zdravstva Darku Milinoviću i tražiti odgodu izvršenja rješenja o zabrani rada dok se ne obavi postupak procedure nabave potrebnih konzervatora. Rekao je da će kumice do tada raditi jer su temperature takve da se raditi može.

Gradonačelnik je podsjetio da je u studenome prošle godine sanitarna inspekcija obišla Tržnice Zagreb i dala im rok do 1. lipnja ove godine kako bi riješile prilagodbu. Ništa nije učinjeno pa je 12. lipnja Tržnicama Zagreb uručeno je novo rješenje i dan novi rok do 1. rujna. I opet ništa nije napravljeno. Odgovorna je Tržnica Zagreb – podružnica Zagrebačkog holdinga, bio je nedvosmislen Bandić.

Za 100-tinjak zagrebačkih kumica gradonačelnik je obećao osigurati vitrine, a za ostalih 500-tinjak koje dolaze u grad uputit će dopis općinama, gradovima i županijama iz kojih stižu da to isto učine. Ako ne odbiju Zagreb će svima osigurati konzervatore, obećao je Bandić.

– Nitko identitet grada Zagreba neće ukinuti, a to znači prodavat će se sir i vrhnje i dalje,- rekao je gradonačelnik Bandić praćen oduševljenim pljeskom prodavačica i prodavača sira i vrhnja.

Obećanje je bilo dovoljno da kumice napuste Dolac i u prosvjednoj povorci prođu središtem grada, preko Trga bana Jelačića do katedrale.

[nggallery id=208]

[infopunkt 2283&video=01 nolink]

Prodavačica sira i vrhnja

[infopunkt 2283&video=02 nolink]

Miroslav Pupić Bakrač, pomoćnik
direktora Tržnica Zagreb

[infopunkt 2283&video=03 nolink]

Prodaja prema rješenju sanitarne inspekcije

[infopunkt 2283&video=04 nolink]

Prodavačica će sve podijelit

[infopunkt 2283&video=05 nolink]

Slobodan Lang: Nisu stvoreni uvjeti

[infopunkt 2283&video=06 nolink]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here