Boris B. Horvat, Jasen Mesić, Branka Cvitković i Zlatko ŠestanZlatko Sviben virtuoznim je i skladnim tekstom „Odsjev magle“ osvojio ovogodišnju prvu nagradu za dramsko djelo „Marin Držić“. U dosad najvećoj konkurenciji drugu nagradu ravnopravno su dobili Jasen Boko za „O kupusu i bogovima“ i Irena Škorić za „Libreto“, dok su tri autora podijelila treću nagradu; Hrvoje Hitrec s „Asasinom“, Marijana Nola s „Dubrovačkim legendama“ i Karmela Špoljarić s „Nula kuna po minuti“, objavilo je Ministarstvo kulture.

U Stručnom povjerenstvu koje je odlučivalo o nagradi bili su: Branka Cvitković, Nino Škrabe i Boris B. Horvat. Formalni kriterij Nagrade za dramsko djelo Marin Držić su scenska forma te neizvedenost i neobjavljenost teksta u bilo kojem obliku prije proglašenja odluke.

„Marin Držić“ dodjeljuje se od 1991., a do danas je nagradu ponijelo više od 40 dramskih djela. Dobitnicima će se nagrade uručiti na ovogodišnjim Marulovim danima i to na samom početku, 26. travnja. Nagradni fond je: 40.000 kuna za prvo mjesto, 30.000 kuna za drugo te 20.000 kuna za treće mjesto.

Predsjednik Stručnog povjerenstva književnik i kazališni kritičar Boris B. Horvat izrazio je zadovoljstvo odazivom na natječaj, ali i kvalitetom tekstova u kojima se, kako je istaknuo, osjeća sve veća autorska osobnost kao i promjena fokusa – autori se bave krizom komunikacije i međuljudskih odnosa.

Književnik i dramski pisac Nino Škrabe posebno se osvrnuo na ovogodišnje autore. Riječ je o autorima različitih generacija, svjetonazora, geografskih porijekla, a posebno je izvanredno žensko pismo, nastavio je Škrabe te je naglasio kako je sjajno za dramu što je došlo do miješanja žanrova jer, zahvaljujući pojedinim autorima, film je ušao u kazalište.

Dramska umjetnica i nacionalan prvakinja Branka Cvitković obrazložila je odluku povjerenstva za „Odsjev magle“ u kojem Sviben majstorski isprepliće zbilju i maštu, sadašnjost i prošlost, život i glumište, javu i san, a Škrabe je dodao kako je Svibenov tekst primjer dobro napravljenog i pripremljenog.

Izvođenje svih tekstova financirat će Ministarstvo kulture. Zahvaljujući upravo toj odluci Škrabe smatra da je i poraslo izvođenje domaćih autora na u našim kazalištima.

Nakon dodjele nagrada, u Splitu će 27. travnja studenti Akademije dramskih umjetnosti konceptualno izvoditi, čitati nagrađene tekstove.

Osim nagrađenih djela Povjerenstvo preporučuje hrvatskim kazalištima i 12 tekstova koje je uvrstilo u uži izbor.

Jasen Mesić, ministar kulture o nagradama

[infopunkt 2916&video=03 nolink]

Horvat o radovima pristiglim na natječaj

[infopunkt 2916&video=04 nolink]

Cvitković o Svibenovom djelu

[infopunkt 2916&video=05 nolink]

Škrabe o dosadašnjim dodjelama nagrada

[infopunkt 2916&video=06 nolink]

… o nagrađenim radovima

[infopunkt 2916&video=07 nolink]

Šestan: Uručenje nagrada i najava portala

[infopunkt 2916&video=09 nolink]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here