Koruško istražno povjerenstvo ispitat će projekt Hoto Grupe u Varšavskoj ulici zbog kreditiranja kod austrijske Hypo Alpe Adria Banke (HAAB), rekao je Rolf Holub, predsjednik istražnog povjerenstva za poslovanje HAAB koruškog parlamenta, na novinarskoj konferenciji u Varšavskoj ulici.

Novinare su pozvali Zelena akcija i Pravo na grad koji žele da im koruško povjerenstvo pomogne u rasvjetljavanju okolnosti pod kojima je investitor u Varšavskoj ulici, Hoto Grupa dobila kredite od HAAB. Predsjednik Prava na grad, Teodor Celakoski je predao dokumente, koji potvrđuju, da je Hoto Grupa jamčila za kredit nekretninom na Cvjetnom trgu, koja vlasnički-pravno nije bila uređena.

Holub je potvrdio, da postoje veze između bivšeg rukovodstva HAAB te političara i ulagača iz Hrvatske. Austrijsko istražno povjerenstvo, nakon ljetna pauze, u rujnu će se početi baviti poslovanjem HAAB u Hrvatskoj.

Podsjetio je da su već zvali kao svjedoka guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Željka Rohatinskog, koji se pozivu nije odazvao. Po Holubovim riječima, upravo Rohatinski može pojasniti poslovanje i kreditiranje HAAB u Hrvatskoj.

„Ukoliko se ne bude odazvao ni na drugi poziv, pokušat ćemo naći način za razgovor u Hrvatskoj“, rekao je Holub. Ocijenio je, da je problematičan i sustav revizija poslovanja koje obavljaju četiri najveće revizorske kuće na svijetu.

Gost Zelene akcije i Prava na grad, je naveo i podatak da je iznos nenaplaćenih kredita HAAB skočio sa četiri na osam milijardi eura, što je bila posljedica prenapuhanih vrijednosti hipoteka i nekretnina, u koje je bivše vodstvo banke ulagalo novac.

Predsjednik Zelene Akcije Tomislav
Tomašević o razlozima za pozivanje
austrijskih parlamentarnih istražitelja

[infopunkt 1969&video=02 nolink]

Rolf Holub, predsjednik povjerenstva
za Hypo banku

[infopunkt 1969&video=05 nolink]

O udvostručenim nenaplativim
kreditima

[infopunkt 1969&video=07 nolink]

O povezanosti Hypo banke s
našim političarima

[infopunkt 1969&video=08 nolink]